Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європарламент визнає Голодомор злочином, але не геноцидом

Середа, 22 жовтня 2008, 19:15

Європарламент планує визнати Голодомор злочином проти людства і висловити співчуття українському народу.

Про це повідомляє в спільному проекті резолюції Європарламенту, текст якого оприлюднено на офіційному сайті парламенту, повідомляє УНІАН.

Проект резолюції складається лише з двох пунктів. У першому пропонується визнати Голодомор жахливим злочином проти українського народу і проти людства, суворо засудити такі дії, зокрема, проти українського селянства, що супроводжувалися масовим знищенням людей і порушенням прав та свобод.

Також пропонується висловити симпатію українському народу, що пережив трагедію Голодомору, а також – висловити повагу тим, хто загинув у результаті штучного голоду 1932-1933 років, закликати країни колишнього СРСР відкрити їхні архіви про Голодомор для проведення досліджень, що стосуються організації цієї трагедії.

В другому пункті резолюції пропонується доручити президенту Європарламенту направити текст резолюції в раду ЄС, Єврокомісію, уряду і парламенту України, генсеку ООН, генсекретарю ОБСЄ і генеральному секретарю Ради Європи.

Спільна резолюція була погоджена представниками групи народних партій, групи лібералів, "зелених" і групи "Союз за Європу націй". Представники групи соціалістичних партій також поставили підписи під цим проектом резолюції.

У середу Європарламент планує провести дебати на тему Голодомору. У четвер, 23 жовтня, парламент планує схвалити резолюцію з цього питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування