У Ющенка є свій план подолання кризи

Четвер, 23 жовтня 2008, 08:35

Президент Віктор Ющенко має свою програму подолання кризових явищ в економіці України.

Про це він заявив у інтерв’ю низці журналістів провідних медіа, зокрема Радіо "Свобода", у середу.

Ця програма, за словами президента, складається з 4 пунктів.

По-перше: подолання рецесії та підтримка економіки шляхом реструктурізації боргів підприємств.

По-друге: зміна бюджетної політики, жорстке обмеження витрат. Наприклад, вже вирішено на 20% скоротити витрати на державний апарат.

По-третє: бюджетна підтримка інвестиційних проектів, вирішення проблеми з некомпенсованим ПДВ.

І четверте – подолання недовіри до банківської системи, збільшення гарантій вкладів населення.

Говорячи про те, що чекає на українців в наступному році, Ющенко нагадав про прогнози згідно до яких наступні 12-14 місяців в усьому світі уряди будуть намагатися мінімізувати наслідки економічного спаду – і Україна не буде винятком.

"Коли ми говоримо про планування 2009 року в Україні, воно повинно бути жорстким, чітким, зрозумілим. Ми не повинні забавлятися в різного роду соціальні популізми. Ми повинні жити по коштах, жити раціонально. Кожна копійка повинна витрачатися не так, як це робилося до цього, а набагато більш продумано", - цитує його й "Бі-Бі-Сі".

Водночас, президент наголосив, що нинішня криза в Україні – це, в першу чергу, результат "слабкої бюджетної політики уряду". Він сказав, що попередня бюджетна політика "є згубною і її застосовувати на IV квартал 2008 року і у 2009 році – небезпечно".

Президент нагадав про значне зростання доходів населення, що не мало, на його думку, економічного обгрунтування, та інфляцію, що вже досягла 16%.

Ющенко також гостро розкритикував дії уряду, що мали на меті подолання інфляції. Він вважає, що тягар відповідальності уряд переклав на Національний Банк, і наслідки цих дій невтішні.

"Національний банк скорочує загальну грошову пропозицію, проводить ревальвацію гривні і за три місяці ми впорюємося з інфляцією. Правда, від цього починається значне недофінансування економіки і ми бачимо перші сліди рецесії", - зазначив Ющенко.

Кажучи про зовнішні чинники економічних проблем, президент підкреслив, що у вересні, через світову кризу, обсяги експорту з України впали на 40%.

"Звернулися не тільки ринки, ті які нас традиційно цікавили, а звернулися цілі сфери, а зокрема сфери будівництва, на якій в значній частині був зорієнтований наш експорт, в тому числі і експорт металу", - зазначив президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...