НАТО світить Україні не раніше квітня?

Четвер, 23 жовтня 2008, 12:33

За найоптимістичнішим прогнозом, Україна може отримати план дій щодо членства в НАТО на ювілейному саміті Альянсу у квітні 2009 року.

Про це заявив науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко сьогодні на прес-конференції.

Експерт наголосив, що через внутрішньополітичні протиріччя та оголошення в Україні дострокових парламентських виборів, шанси отримання країною ПДЧ у грудні 2008 року є мінімальними.

Разом з тим, він зазначив, що іще залишається "вузьке вікно" реалізувати цю мету.

Як він пояснив, після проведення дострокових парламентських виборів (якщо такі відбудуться), у Верховній Раді може бути сформована пронатовська більшість, яка повинна ухвалити рішення на євроатлантичну інтеграцію країни.

"За таких умов існуватиме теоретична і цілком логічна можливість отримання Україною ПДЧ на ювілейному саміті НАТО, який відбудеться у квітні 2009 року в Німеччині та Франції. Це буде урочиста подія. У зв’язку з чим виглядало б доречним і символічним – про це багато хто говорить і в НАТО – надати Україні і Грузії ПДЧ. Однак жодних гарантій немає, і ми повинні це розуміти", - сказав Сушко.

Водночас голова наглядової ради Фундації "Суспільність" Олег Рибачук впевнений, що НАТО сьогодні не спроможне забезпечити безпеку своїм новим і потенційним членам.

"НАТО на сьогодні взагалі не здатне виконувати основну мету, заради якої такі країни, як Україна і Грузія, туди прагнуть. Тобто, Альянс зараз реально не спроможний забезпечити безпеку своїх нових і потенційних членів", - заявив Рибачук.

"Члени НАТО або експерти, які працюють по темі НАТО, зокрема французькі, німецькі, британські та представники інших впливових країн старої Європи, не для запису, не офіційно, говорять приблизно таке: якщо виникне конфлікт між новими членами НАТО, зокрема країнами Балтії, Польщею, з Росією, то Альянс не готовий до відкритого військового протистояння з РФ", - сказав він.

"Вони це аргументують наявністю у РФ ядерної зброї, і взагалі вважають, що про такий розвиток подій навіть страшно думати", - ділиться своїми враженнями після спілкування з європейськими експертами Рибачук.

"Сьогодні ми вам безпеку гарантувати не можемо", - зазначають, за словами Рибачука, натівські експерти.

"Більше того, на сучасному етапі постало актуальне питання – я маю таку інформацію із декількох джерел, – що найближчим завданням члени Альянсу вбачають відпрацювання реальної політики захисту нових членів від можливої агресії – і вони вже знають, від кого. На Бухарестському саміті таке питання ще не стояло: НАТО тоді заявило, що не сприймає Росію як опонента чи ворога. І тому у військових штабах відсутні відповідні плани дій на випадок такої конфронтації", - повідомив Рибачук.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...