Ющенко знає, хто "примусив" суд призупинити вибори

Четвер, 23 жовтня 2008, 13:10

Президент Віктор Ющенко наголошує, що акти президента на предмет їхньої конституційності розглядаються винятково у Конституційному Суді.

Про це він заявив у інтерв’ю чотирьом іноземним радіокомпаніям у середу, коментуючи ситуацію довкола судів у зв’язку з його указом про позачергові парламентські вибори.

"Акти президента на предмет їх конституційності розглядаються тільки в одному місці – Конституційному суді України. Жоден інший суд будь-якої інстанції не має права ці акти розглядати", - підкреслив Ющенко, передає "Німецька хвиля".

"Чому всі звинувачують президента у тому, що він в рамках Конституції реалізував своє конституційне право? Сьогодні всі рішення судів (про призупинення указу про розпуск парламенту і дострокові вибори) скасовані і, очевидно, це свідчить про те, що президент правий", - зазначив президент.

Ющенко запевнив: "Я добре розумію, як скеровується значна частина нашої судової системи, хто впливав на те, щоб окружний суд приймав таке рішення. Я добре володію ситуацією і розумію, чому суд примусили розглядати це питання".

"На такі речі у правовому полі я показуватиму нації, що Конституція і закон працюють. І якщо відповідні рішення прийняли люди, які пішли хибним, незаконним шляхом, то я зроблю все, щоб такі рішення скасувати", - пообіцяв він.

"Таким чином, з точки зору того, що відбулося за останні 14 днів, це питання проведено через відповідні судові рішення, і як би політично воно не виглядало, на ньому поставлена крапка. Зараз загроза українській демократії, яка полягає у тому, що будуть спонукувані незаконні рішення судів різного рівня, відхилена", - додав президент.

Глава держави зазначив, що в питанні реорганізації судів є конституційна норма, керуючись якою президент утворює суди.

"Але механізм утворення цих судів починається з уряду. Я не можу утворити суд, який не ініціював уряд, точніше міністр юстиції. Президент не може почати процес односторонньо. Якщо є професійна постановка питання про організацію чи реорганізацію суду в системі юстиції, то президент може або прийняти її, або відхилити. Я не можу нічого зробити, поки не маю відповідного подання (від Кабміну) [...]. Я не порушив жодної букви закону", - наголосив Ющенко.

Він також відзначив, що "судова система – одна з найбільш проблемних систем України".

"2/3 людей їй не довіряють. Ключова проблема – це корупція. Пакети про зміни судоустрою уже два роки знаходяться у парламенті. Так, це незалежна гілка влади, але з точки зору її організації є багато засадничих і організаційних проблем, де ми повинні здійснювати реформу. За судову систему президент і уряд не відповідають, і поки ми не зрушимо реформу, у нас дуже часто виникатимуть питання", - сказав він.

Ющенко переконаний: "Те, що відбувається у парламенті з жовтня місяця, - це демонтаж демократичних перетворень і завоювань. І судова система, яка була втягнута у процес не коректним і законним способом, а тим, що одна політична сила має одноосібний вплив на цю модель, стала небезпекою щодо утримання демократичних процесів".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...