Курс долара до ієни упав до мінімуму за 13 років

П'ятниця, 24 жовтня 2008, 09:05

Долар упав до японської ієни у п'ятницю до мінімуму за 13 років, оскільки страх перед глобальною рецесією змусив інвесторів різко скоротити обсяг операцій carry trade, повідомляє агентство Bloomberg.

Вартість долара до ієни в ході торгів опускалася до 95,45 ієни, це мінімальне значення з 15 серпня 1995 року, коли курс долара впав до 93,28 ієни. На 8:19 МСК у п'ятницю долар трохи піднявся і коштував 95,61 у порівнянні з 97,31 ієни ввечері в Нью-Йорку в четвер.

Ієна також росте до єдиної європейської валюти швидкими темпами - 122,68 ієни за євро на 8:28 МСК проти 125,89 ієни ввечері в четвер.

Курс долара до євро піднімається на очікуваннях, що уряд США збільшить підтримку ринку житла і центральні банки світу знизять базові процентні ставки.

Євро до 8:28 МСК у п'ятницю коштував $1,2787 проти $1,2934 на кінець попереднього торговельного дня у Нью-Йорку.

"Я не можу цілком виключити сценарій, за яким ієна ростиме навіть швидше, ніж я раніше припускав, - заявив головний валютний аналітик токійського підрозділу Barclays Capital Тору Умемото. - Учасники ринку відмовляються від операцій carry trade. Такий страх перед ризиком пов'язаний із кредитною кризою і загрозою світової рецесії".

До кінця березня долар може коштувати усього 90 ієн, додав Умемото.

Попит на японську нацвалюту зазвичай росте, коли інвестори побоюються ризиків на інших ринках, втрачають інтерес до більш дохідних валют і скорочують обсяги операцій carry trade, які зазвичай проводяться за рахунок більш дешевої ієни.

Для операцій carry trade беруться в борг грошові кошти в країнах з низькою процентною ставкою і здобуваються активи з більш високою прибутковістю, за рахунок цього спреду інвестори отримують прибуток. При цьому вони ризикують тим, що зміна кон'юнктури на світових валютних ринках позбавить їх цього прибутку.

Ставка в Японії знаходиться на рівні 0,5% річних, в єврозоні вона складає 3,75%, у США - 1,5%, в Австралії - 6%, у Новій Зеландії - 6,5%.

Ієна виросла до рекордного рівня після закінчення Другої світової війни – 79,75 ієни за долар – 19 квітня 1995 року. Це змусило "велику сімку" втрутитися і почати викуповувати доларові активи, щоб стабілізувати валютні ринки.

Стрімкий зліт японської нацвалюти вже призвів до того, що орієнтовані на експорт японські компанії скорочують прогнози прибутку чи кажуть про очікувані збитки за 2008 фінансовий рік. Так, Sony Corp., один із провідних виробників електроніки у світі, зрізала оцінку операційного прибутку більш ніж наполовину в зв'язку з очікуваними збитками по курсових різницях. Новий прогноз виторгу і прибутку грунтується на котируваннях 140 ієн за євро і 100 ієн за долар, однак експерти вважають, що й він занадто оптимістичний.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News