МЗС нагадує Росії, що ЧФ РФ вже час готувати валізи

П'ятниця, 24 жовтня 2008, 14:19

Процес виведення Чорноморського флоту з території України може забрати не менше 5-6 років і тому вже зараз необхідно приступати до відповідної роботи.

Таку думку в ході засідання прес-клубу Міністерства закордонних справ висловив директор Першого територіального департаменту МЗС Леонід Осаволюк.

Він звернув увагу на те, що до 2017 року залишилося не так багато часу, і тому зараз необхідно складати графік виведення Чорноморського флоту з території України.

"Це не значить, що ми будемо вимагати вже зараз починати виводити Чорноморський флот, але така військова машина як ЧФ - це доволі серйозний військовий компонент...не може бути виведений в один момент", - сказав Осаволюк.

За підрахунками експертів і оцінками департаменту, на процес виведення необхідно відвести не менше 5-6 років, повідомляє Ліга.net.

"За нашими розрахунками, для того, щоб вчасно, безболісно вивести ЧФ з території України, а головне, щоб було куди вивести...для того, щоб підготувати відповідну структуру на території Росії, для виведення флоту потрібен певний час. Ми вважаємо, що це не менше 5-6 років цей процес займе", - заявив Осаволюк.

Керівник департаменту зазначив, що у військово-морській доктрині Російської Федерації у свій час була передбачена необхідність створення відповідної інфраструктури на території Росії для виведення ЧФ.

Він додав, що у свій час на ці цілі передбачалося навіть певне фінансування в держбюджеті Росії.

Однак зараз, сказав Осаволюк, ця робота практично не ведеться, а навпаки - зараз звучать заяви про можливість пролонгації угоди про можливість базування ЧФ на території України після 2017 року.

Осаволюк запевнив, що незалежно від того, який уряд буде у 2017 році, це не може бути причиною для продовження такої угоди, оскільки в Конституції України є заборона на перебування іноземних військових формувань на території України.

"Виключення було зроблене єдине - для ЧФ, і це все прописано в перехідних положеннях", - сказав Осаволюк, додавши, що надії на продовження терміну перебування ЧФ на території України безпідставні.

Як відомо, раніше віце-прем'єр РФ Сергій Іванов заявляв, що російський Чорноморський флот піде із Севастополя в 2017 році, якщо Україна не продовжить термін оренди військово-морської бази.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування