У Нацраді заспокоюють, що російська мова з телевізорів не зникає

Субота, 25 жовтня 2008, 11:15

Заяви про упереджене ставлення Нацради з питань телерадіомовлення до російської мови та російських телепрограм поширюються політиками, котрі прагнуть підвищити свій авторитет за рахунок дій Нацради.

Про це заявив у статті для "Дзеркала тижня" перший заступник голови Нацради з питань телерадіомовлення Ігор Курус.

За його словами, немає підстав говорити про "винищення російської мови в Україні", оскільки 65 із 83 іноземних телепрограм, рекомендованих Нацрадою для ретрансляції, — російськомовні.

"Для порівняння: сьогодні у кабельних мережах України загалом ретранслюється 155 іноземних та близько 90 українських програм", — повідомив він.

Стосовно заборони показу телепрограм чиновник розповів, що до переліку рекомендованих програм "поки що не потрапили ще 45 російських програм, а також 3 китайських, 2 білоруські, 3 англійських та по 1 телеканалу з Франції, Польщі, США, Грузії, Вірменії, Канади, Кореї та інших країн".

"Ці канали не потрапили до переліку з різних причин. Одні через те, що містять досить відверті еротичні сцени, тобто мають ознаки порушення статті 7 Європейської конвенції; інші — містять рекламу, яка не відповідає законодавчо встановленим принципам; треті — через банальну відсутність договорів із правовласниками на право ретрансляції в Україні", — пояснив Курус.

Він також звернувся до всіх зацікавлених осіб із проханням знизити емоційну напругу навколо питань ретрансляції, оскільки політизація цих питань здатна зменшити можливості для їх врегулювання фахівцями.

"Ми не хочемо обмежувати наших громадян у доступі до інформації, але й не можемо допустити поширення в Україні контрабандних телепрограм, від чого потерпають вітчизняні телекомпанії, які дають робочі місця і сплачують податки", — наголосив Курус.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування