Ющенку немає ким замінити Балогу?

Понеділок, 27 жовтня 2008, 08:57

Близький до глави секретаріату президента Віктора Балоги політолог Вадим Карасьов спростовує, що глава секретаріату написав заяву про відставку і шантажує президента.

"Цього не було", - сказав він, пише газета "Сегодня".

На думку політологів, замінити свого "сірого кардинала" президенту зараз немає на кого.

"Називають кандидатури харківського губернатора Авакова, близького до брата президента Петра Ющенка, або глави СБУ Наливайченка, однак це фігури не того масштабу", - говорить політолог Володимир Фесенко.

"Губернатор Київської області Ульянченко – майстер інтриги і домовленостей з олігархами, але вона не має потрібного впливу в регіонах і досвіду ведення виборчої кампанії. Найреальніший варіант – повернення Безсмертного (заступника глави СП і керівник штабу Ющенка-2004), однак я чув, що він сам не хоче цього", - додає Фесенко.

Як пише газета, президент Віктор Ющенко, ще недавно націлений на дострокові вибори, зіткнувся з несподіваною проблемою: "йти на них нема з ким".

Газета пише, що Ющенко фактично стоїть перед дилемою: створення блоку імені себе з начальником штабу Балогою чи його поділ на кілька колон – "Наша Україна", "Єдиний центр" (швидше за все, із Блоком Черновецького) і Українська народна партія Костенка зі "Свободою" Тягнибока. Причому в останньому варіанті сам Ющенко у виборах не бере участь і робить ставку на блок Балоги-Черновецького, зазначає видання.

Перший варіант більш вигідний з погляду набирания голосів, але він можливий тільки в двох випадках: або президенту вдасться "уламати" Кириленка на союз із Балогою, або він змінює владу в "Нашій Україні" (у цьому варіанті, на думку Фесенка, Кириленка може замінити Яценюк). У випадку невдачі буде задіяний другий варіант, однак, тоді є імовірність, що у підсумку жодна з пропрезидентських партій у Раду не пройде, пише газета.

За словами Карасьова, ситуація повинна розв'язатися протягом найближчих десяти днів. Однак, доти не буде чіткої мотивації у виборах ні в Балоги, ні в Ющенка. А без неї продавити проведення дострокових виборів буде дуже важко.

Фесенко також вважає, що конфлікт усередині свого табору президенту треба вирішувати швидко: "Відтягування виборів створює передумови для нової спроби створення коаліції між БЮТ і Партією Регіонів. А от у майбутньому парламенті така коаліція вже буде неможлива, що життєво важливо для президента".

Газета зазначає, що епіцентр конфлікту – взаємини лідерів "Нашої України" Кириленка і Романа Зварича з Балогою – напружений ще з часів створення Балогою усередині "Нашої України" партії "Єдиний центр". Крім того, за деякою інформацією, зіпсувалися відносини в Балоги і з братом президента Петром Ющенком. Минулого тижня у ЗМІ з'явилася інформація, що Балога написав заяву про відставку і поставив Ющенка перед вибором.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування