Владу закликають дати відсіч "сепаратистській провокації" не залежно від "прикриття"

Понеділок, 27 жовтня 2008, 12:19

"Наша Україна" рішуче засуджує проведення в Мукачевому ІІ Європейського конгресу підкарпатських русинів і рішення про поновлення "русинської державності в статусі Республіка "Подкарпатська Русь" та обрання її "державної виконавчої влади".

Такі рішення та дії містять ознаки злочину, передбаченого статтею 110 Кримінального Кодексу України – посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, зазначає "Наша Україна" у заяві, розповсюдженій прес-службою "НУ-НС".

"Ми неодноразово засуджували спроби видати стародавню самоназву українців, яка в різний час вживалася на всіх етнічних українських землях, за назву якогось окремого народу. Однак тепер ці спроби набули відверто антиукраїнського характеру і слугують для сепаратистів прикриттям їхніх незаконних дій", - йдеться у заяві.

Реклама:

"Цілком очевидно, що сепаратистська провокація 25 жовтня була б неможливою без підтримки з-за меж України, а також без сприяння з боку окремих закарпатських чиновників, які цілеспрямовано підтримують політичне русинство", - додається у ній.

"Наша Україна", як "політична сила, яка завжди стояла на позиціях незалежності й територіальної цілісності України", вимагає дати рішучу відсіч "сепаратистам, якими б посадами й політичними гаслами вони не прикривалася".

Партія вимагає від Служби безпеки, Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ України порушити кримінальну справу щодо організаторів сепаратистського зібрання в Мукачевому.

Також вона вимагає від Закарпатської обласної ради та обласної держадміністрації "скасувати свої рішення, спрямовані на підтримку політичного русинства, а також припинити будь-яку фінансову та організаційну підтримку організацій, що пропагують політичне русинство, їхніх заходів та засобів масової інформації".

ВІДЕО ДНЯ

Крім того, "Наша Україна" вимагає від керівників центральних органів державної влади забезпечити видворення з території України і оголошення персонами нон-грата іноземних громадян, що "підбурюють до порушення єдності й територіальної цілісності України".

"Наша Україна" вважає, що антиукраїнські провокації в Криму, Донбасі, Закарпатті та інших регіонах України є ланками одного ланцюга і спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні та руйнування цілісності нашої держави", - сказано в заяві.

"Всі ці дії мають стати об’єктом пильної уваги і належної реакції керівництва держави та правоохоронних органів", - переконані у "НУ".

Як відомо, у суботу, 25 жовтня, у Мукачеве (Закарпатська область) відбувся II Європейський конгрес підкарпатських русинів, на якому було підписано меморандум про відтворення русинської державності. Цей документ набуде чинності 1 грудня – до того від влади вимагають почати процес визнання автономії республіки Підкарпатська Русь.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування