Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правила ЄС врятують Україну від нелегальної вирубки?

Вівторок, 28 жовтня 2008, 06:59

Єврокомісія вважає, що нові правила імпорту деревини в ЄС суттєво знизять нелегальні вирубки в Росії, Україні та Білорусі.

Про це йдеться в робочому документі Єврокомісії щодо оцінки наслідків введення нового законодавства, спрямованого на боротьбу з нелегальним вирубуванням лісів, передає кореспондент УНІАН у Брюсселі.

"Зниження нелегальних вирубок лісу буде значним в Росії, а також, можливо, в Білорусі та Україні. Однак, в Росії, у зв’язку із швидким розвитком внутрішнього ринку, можливо переключення потоку нелегального лісу на внутрішній ринок", - зазначається у документі.

При цьому, для досягнення зниження нелегального вирубування лісів Єврокомісія пропонує провести переговори про добровільні угоди про партнерство в галузі захисту лісів.

На сьогодні переговори про такі угоди проводяться з шістьма країнами: Індонезією, Малайзією, Ганою, Камеруном, Габоном та Конго-Браззавілем, однак Єврокомісія вважає можливим розширити їх ще на 6 країн: Бразилію, Китай, В’єтнам, Росію, Білорусь та Україну.

Разом з тим, в документі зазначається, що "ніяких формальних дискусій з цього приводу поки не проводиться, і вони можуть розпочатися лише за наявності бажання цих країн".

За оцінками Єврокомісії, у випадку підписання цих 6 угод, імпорт нелегально вирубаної деревини зменшиться на 13%, або на 9 млн. кубометрів на рік.

Загалом Росія, пострадянські країни та країни Балкан в 2005 році виробили 162 млн. кубометрів круглих лісоматеріалів, при цьому, нелегальне виробництво, за оцінками Єврокомісії, становило 17%, або 28 млн. кубометрів. Ці країни віднесені до країн з високим ризиком нелегального вирубування деревини, разом з країнами Латинської Америки, Азії, за винятком Японії, та Африки за винятком Південно-Африканської Республіки.

17 жовтня Єврокомісія запропонувала боротися з імпортом нелегально вирубаних лісів. Відповідно до проекту регуляторного акту, запропонованого Комісією, передбачається вимагати від всіх імпортерів та трейдерів деревини сертифікат про її походження та підтвердження того, що вирубка проводилася відповідно до законодавства країни, з якої здійснюється імпорт.

Крім того, регулювання передбачає накладення штрафів на трейдерів та імпортерів, які не зможуть надати відповідні документи, чи у випадку доведення, що ввезена ними деревина була незаконно вирубана. Водночас, проект документу не встановлює якісь конкретні розміри штрафів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...