Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пірати обіцяють нікого не вбивати на "Фаїні"

Вівторок, 28 жовтня 2008, 10:12

Сомалійські пірати, які захопили українське судно "Фаїна" з вантажем зброї і моряками, кажуть, що нікого вбивати не будуть.

Про це пише газета "Сегодня", якій вдалося зв'язатися з піратами по супутниковому телефону.

"Усі моряки в порядку. Зараз ідуть переговори про викуп, і я думаю, що вони закінчаться успішно", - сказав виданню пірат Саїд.

За його словами (зважаючи на те, що англійська пірата далеко не досконала), вдалося зрозуміти також, що на судні ніхто не хворий, а він знаходиться в безпосередній близькості від "Фаїни", але на березі.

"Сегодня" поговорила з уповноваженим представником судновласника у зв'язках зі ЗМІ Михайлом Войтенком, який сказав, що є надія на благополучний результат найближчим часом. З моряками усе в порядку, провіантом вони забезпечені.

"На судні є їжа і вода. Посередники зідзвонюються з піратами по 10-12 разів на день", - повідомив Войтенко.

Повідомлення про ультиматум він пояснив відсутністю в піратів залізної дисципліни.

"Найчастіше в них права рука не знає, що робить ліва. Швидше за все, якийсь пірат, що обкурився, "дірвався" до телефону і бовкнув щось. А сомалійське радіо харчується чутками", - зазначив Войтенко.

Крім того, за його словами, переговори йдуть так довго, тому що не можна беззаперечно виконувати усі вимоги піратів. Отримавши бажане легко і просто, пірати відразу почнуть піднімати ціни викупу на інші судна.

Як відомо, у понеділок, 27 жовтня, інформагентства, посилаючись на сомалійське радіо, повідомили тривожну новину, що пірати, які утримують український сухогруз "Фаїна" зі зброєю й бронетехнікою на борту, пригрозили убити заручників і спалити судно, якщо вони не отримають необхідний викуп протягом найближчих 24 годин.

Між тим, Радіо "Свобода" з посиланням на речника викрадачів судна повідомляє, що українська компанія "Томекс Тім", яка керує його діяльністю, хоче визволити тільки екіпаж "Фаїни" і корабель, але не має наміру домовлятися і про вантаж озброєнь.

Як сказав Суґуле Алі в понеділок агентству "Асошіейтед Прес", пірати ще в п’ятницю отримали факс від представника компанії про те, що уряд Кенії, якій належить зброя, відмовився платити викуп, а "Томекс Тім" готовий домовлятися про викуп тільки за екіпаж і судно. Відтак представник компанії Віктор Муренко в листі до викрадачів заявив, що вони можуть на власний розсуд потопити чи якось інакше знищити зброю.

За словами представника піратів, нинішній капітан судна Віктор Нікольський підтвердив підпис свого керівника під листом.

Тим часом речник власника "Фаїни", бізнесмена Вадима Альперіна, заявив тому ж агентству, що вивантажити зброю з судна, яке перебуває в морі, чи знищити її, не пошкодивши самого судна, фізично неможливо. Як сказав Войтенко, власника не цікавить доля вантажу, і він "уже прокляв його, як тільки міг".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...