Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК вимагає від Ющенка новий указ про вибори

Вівторок, 28 жовтня 2008, 11:53

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал вважає, що для належної організації позачергових парламентських виборів президент Віктор Ющенко має видати новий відповідний указ.

Про це він сказав у вівторок, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє УНІАН.

"Якщо проводити вибори, то справа не в тому, що просто треба визначити новий строк, а я думаю, що необхідно видавати новий указ. На моє глибоке переконання, для легальної і, водночас, легітимної організації проведення позачергових виборів необхідно видання нового указу", - сказав голова ЦВК.

За словами Шаповала, без такого указу виникає дуже багато правових і політичних проблем.

Він зазначив, що реалізувати указ президента від 9 жовтня про проведення дострокових виборів до парламенту на сьогодні дуже складно, і це можливо зробити лише з порушенням строків для різних стадій виборчого процесу, які визначені законом про вибори народних депутатів.

"Очевидно, можливий шлях, про який я вже чув, що необхідно внести зміни до цього закону і скасувати ці строки. Якщо таке буде зроблено, тоді ЦВК буде виконувати указ і виконувати відповідні закони без остраху, що ми є правопорушники", - сказав Шаповал.

Водночас він зазначив, що в цьому випадку виникає проблема організаційного характеру, яким чином ЦВК може підготуватися до проведення виборів в ці строки.

Він також нагадав, що згідно з ч. 2 ст. 77 Конституції, позачергові вибори до Верховної Ради проводяться в період 60-ти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Він нагадав, що указ президента був опублікований 10 жовтня, і, відповідно, відлік 60-ти днів треба починати від 10 жовтня.

"Навіть за умови, що дія цього указу була зупинена іншим указом президента, який був виданий і опублікований 21 жовтня", - додав голова ЦВК.

При цьому він нагадав, що до сьогоднішнього дня, тобто третини 60-денного строку, Центрвиборчкомом було прийнято лише одну постанову, яка стосувалася другорядних питань організації виборів.

Крім того, Шаповал нагадав, що на сьогодні відсутнє фінансування виборів з бюджету.
"Чи можна довільно скоротити строк з 60 днів до 42? Я думаю, що навряд чи це можливо", - сказав він.

За його словами, виникає проблема, що ЦВК стоїть перед майже нездоланними перешкодами реалізації відповідного указу президента.

Президент Віктор Ющенко указом № 952/2008 від 21 жовтня призупинив дію указу від 9 жовтня про розпуск парламенту, аби Верховна Рада ухвалила антикризові закони.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування