Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова МЗС Франції: Ми не хочемо нової війни в Криму

Вівторок, 28 жовтня 2008, 13:45

Голова МЗС Франції Бернар Кушнер не виключає повторення грузинського сценарію в Криму і підкреслює, що ні в якому разі не можна допускати війни.

Про це він сказав в інтерв'ю російській газеті "Комерсант", коментуючи ситуацію в Грузії.

Кушнер підкреслив, що проблему в цій країні треба вирішувати "політично, а не силою".

"Така позиція всіх 27 країн ЄС. Тому що в протилежному випадку виникнуть інші проблеми – через Крим, Україну й так далі", - зазначив він.

На зауваження про те, що він був першим, хто сказав, що наступним потенційним місцем чергової війни може стати Крим, голова МЗС Франції відповів: "Так, тому що я, мабуть, менш дипломатичний і більш чесний, ніж інші".

"Але ми всі знаємо, що там роздають російські паспорти. Але це не рішення. Росія збереже під своїм контролем Севастополь до 2017 року – нехай веде переговори про те, що буде далі. Чорне море має бути морем миру, а не морем війни", - підкреслив Кушнер.

"Ви бачили картину в мене в приймальні? Це картина XIX століття – паризький конгрес після Кримської війни. Тож ось, ми не хочемо поновлення війни в Криму", - додав він.

"Я розумію, що багато місць є дуже делікатними й чутливими. Просто зараз, під час економічної кризи, у людей стільки проблем, що ні в якому разі не можна допускати ще й війни", - зазначив міністр закордонних справ Франції.

На запитання про те, чи має він на увазі, що "успіх війни в Грузії" може підштовхнути Кремль повторити цей сценарій в іншому місці, Кушнер відповів:

"Така небезпека існує. Я не хочу сказати, що таке моє відчуття після зустрічей з Путіним, Медведєвим, Лавровим, зовсім ні. Але небезпека є".

У той же час, говорячи про перспективи отримання Грузією й Україною плану дій із набуття членства в НАТО (ПДЧ) у грудні, він нагадав, що 6 країн-засновників ЄС відмовилися на бухарестському самміті в квітні голосувати за цей крок.

"Це окреме питання. Ми доручили головам МЗС країн НАТО зібратися в грудні і ухвалити рішення. Крім того, у рішенні самміту було записано, що в Грузії й України є право бути частиною НАТО", - підкреслив Кушнер.

На уточнююче запитання, чи буде Франція в грудні голосувати за надання ПДЧ Грузії: "Ви хочете, щоб я вчинив самогубство прямо у вас на очах? Це не та проблема, яку треба обговорювати прямо зараз. Рішення буде ухвалено в грудні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:06
На Дніпропетровщині через ракетний удар пошкоджено два енергооб’єкти та виникли перебої з водою 
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
Усі новини...