У Богатирьової просять не нагнітати паніку довкола "Фаїни"

Вівторок, 28 жовтня 2008, 15:53

Сім бойових фрегатів НАТО, що вже підійшли до берегів Сомалі, готові спільними діями провести військову операцію при найменшій реальній загрозі життю команди "Фаїни".

Президент України, РНБО, МЗС в щоденному режимі роблять "все можливе і неможливе", щоб якнайшвидше визволити заручників, повідомляє прес-служба апарату РНБО.

У повідомленні відзначається "об'єктивно існуюча готовність військово-морських міжнародних сил і без санкції України розпочати в будь-який час силові дії зі звільнення заручників".

У зв'язку з цим "ситуація постійно перебуває в складному стані розвитку, в тому числі й для піратів, які намагаються використати її для тиску на судновласника і державу щодо сплати надмірної ціни викупу".

"Для цього іноді використовують жадібні до сенсацій іноземні ЗМІ, які розповсюджують заяви про готовність піратів до вбивства заручників, підриву судна, припинення забезпечення полонених їжею, водою, пальним, якщо негайно не будуть задоволені фінансові ультиматуми терористів", - заявляють в РНБО.

"Сомалійськими піратами для шантажу судновласника активно реалізовуються ініціативи деяких парламентських політичних сил виділити значні кошти на звільнення заручників, необережні заяви окремих високопосадовців щодо законності продажу української зброї Кенії та намірів особисто викупити моряків", - додають в апараті.

У цьому контексті, заявляють в РНБО, "нам всім, нарешті, важливо навчитися займати послідовну консолідовану позицію в таких гостровипробувальних для суспільства ситуаціях".

"Особливо це стосується тих, чиє слово вагомо впливає на його настрої і формує зовнішню позицію – українських політиків та окремих державних діячів, журналістів та експертів", - пояснюється у повідомленні.

"Зараз вкрай важливо неупереджено підтримати дії судновласника в завершенні разом із найнятою посередницькою європейською компанією переговорів з піратами. Це принципова і необхідна умова, без якої переговори можуть бути зірвані", - заявляють в РНБО.

У повідомленні наголошується, що втручання політиків та деяких високопосадовців "вже шкодить успішному вирішенню ситуації з судном "Фаїна" та його екіпажем".

В РНБО заявляють, що "заручники живі і здорові, їжа, вода, пальне є в необхідній кількості, хоча постійно існує загроза шантажу в цьому плані з боку піратів".

Апарат РНБО просить припинити будь-який піар навколо звільнення екіпажу "Фаїни", зайняти єдину позицію щодо способів та форми завершення переговорів та підтримати політику президента щодо визволення заручників за планом судновласника та інших учасників цього морського фрахту.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування