У Ющенка прогнозують рецесію економіки

Середа, 29 жовтня 2008, 10:23

У 2009 році в Україні очікується рецесія економіки, заявляє заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

Про це він сказав на брифінгу у середу, коментуючи позиції антикризового законопроекту, запропонованого президентом для ухвалення у Верховній Раді.

Зокрема, за словами Шлапака, цей проект містить норму щодо мораторію на підвищення великих соціальних витрат Держбюджету на 2 роки.

"Як ви знаєте, з 1 січня 2009 року мінімальна зарплата має бути прирівняна до прожиткового мінімуму. За нашими розрахунками, для цього у 2009 році доведеться підняти мінімальну і середню заробітну плату на 35%. Економіка, яка фактично зупинилася, таких навантажень не витримає. Ми вимушені очікувати на наступний рік рецесію нашої економіки", - сказав він.

З огляду на це, за словами Шлапака, проектом пропонується збільшувати прожитковий мінімум і мінімальну заробітну плату лише на рівень інфляції.

"Більш радикальні збільшення соціальних показників відкласти на 2 роки", - додав він.

Говорячи про інші позиції, запропоновані в президентському проекті, Шлапак нагадав, що ним, зокрема, пропонується створити стабілізаційний фонд, який формуватиметься за рахунок коштів від приватизації, зовнішніх і внутрішніх запозичень, коштів міжнародних фінансових організацій.

Цей стабілізаційний фонд, за його словами, буде спрямований на фінансування інвестиційних проектів економіки терміном до 10 років у тих галузях, які втратили зовнішній попит, на підтримку малого і середнього бізнесу через суттєве здешевлення відсоткових ставок; на фінансування недобудов, які утворилися внаслідок іпотечної кризи.

Також проект передбачає підтримку сільського господарства.

Шлапак нагадав, що нинішнє законодавства передбачає здійснення оподаткування сільського господарства за звичайними нормами податку на додану вартість.

"Ми запровадимо режим акумуляції податку на додану вартість. Тобто весь ПДВ, який заробляється селянами, буде знаходитись у їхньому розпорядженні", - пояснив він.

Підтримка банківського сектора, за словами Шлапака, передбачатиме запровадження механізму рекапіталізації комерційних банків за допомогою ресурсів уряду і Нацбанку.

Крім того, пропонується здійснювати перерахування 25% доходів Нацбанку, які перевищують його витрати, до фонду гарантування вкладів, а також виділення з бюджету 2008 року 1 мільярда гривень для націоналізації Промінвестбанку через "Укрексімбанк".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування