Україна підозрює, що Росія хоче зробити її крайньою за події в Грузії

Середа, 29 жовтня 2008, 13:59

У Міністерстві закордонних справ вважають, що звинувачення Росії на адресу України у начебто незаконному постачанні зброї до Грузії є намаганням виправдати російську агресію на Кавказі, переклавши вину на іншу країну.

Про це на брифінгу в середу заявив директор Департаменту контролю над озброєнням та військово-технічного співробітництва МЗС України Олександр Никоненко, повідомляє УНІАН.

"Як нам здається, …тональність (заяв Росії) має мету виправдати свою агресію на Північному Кавказі", - сказав він.

За словами Никоненка, Україна у питаннях щодо постачання зброї діє виключно у рамках міжнародних домовленостей.

Водночас заяви з боку окремих російських діячів, як зауважив Никоненко, "можна оцінити як спробу виставити Україну винуватцем її (Росії) дій (на Кавказі)".

Саме тому, на його переконання, російська сторона замість урегулювання ситуації намагається діяти шляхом обвинувачень.

При цьому Никоненко зауважив, що, на його погляд, ще зарано ставити крапку у конфліктній ситуації, яка склалася на Північному Кавказі, оскільки "сам факт агресії у ХХІ сторіччі в Європі не може бути забутий".

Відповідаючи на запитання стосовно того, яким чином Україна доводитиме свою непричетність до кавказького конфлікту, Никоненко висловив думку, що наша країна братиме участь у роботі міжнародних організацій по з’ясуванню винуватців цього конфлікту, у тому числі з ОБСЄ.

На запитання, чи не містять обвинувачення Росії на адресу України у начебто незаконному постачанні зброї Грузії елемент залякування, Никоненко відповів:

"Нас важко залякати. Тому що Україна є членом міжнародної спільноти, і ми спираємося на цей потенціал безпеки і потенціал, так би мовити, здорового глузду, який панує у міжнародній політиці".

Крім того, додав Никоненко, Україна та її населення мають чималий досвід загартованості у вирішенні складних питань.

Водночас він висловив сподівання, що і в цьому питанні обидві сторони спиратимуться на елементи здорового глузду.

Як відомо, 2 жовтня прем`єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що український політик, який ухвалював рішення про постачання зброї і військової техніки до Грузії, є злочинцем.

28 жовтня президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія враховуватиме в своїй політиці, зокрема, у сфері військово-технічної співпраці, дії країн, які забезпечували Грузію зброєю, і які підтримали Михаїла Саакашвілі в серпні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...