ЦВК відмовила ініціаторам зміни статусу Криму

Середа, 29 жовтня 2008, 15:49

Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації трьох ініціативних груп всеукраїнського референдуму щодо зміни статусу Криму і Севастополя та внесення відповідних змін до Конституції.

Відповідне подання надійшло до ЦВК 13 жовтня від керуючого справами виконавчого комітету Івано-Франківської міськради, повідомляє прес-служба Центрвиборчкому.

Як сказано в повідомленні, 24 вересня в Івано-Франківську відбулися збори громадян для утворення ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, в яких згідно з доданим до подання протоколом взяла участь 341 особа.

Учасники зборів одноголосно схвалили пропозицію про проведення всеукраїнського референдуму і затвердили його питання в такому формулюванні:

"Чи згодні Ви проголосувати за ухвалення закону України "Про зміну автономного статусу Автономної Республіки Крим на обласний, скасування спеціального статусу міста Севастополя та внесення відповідних змін до Конституції та деяких законодавчих актів України", яким передбачено зміну автономного статусу Автономної Республіки Крим на обласний та скасування спеціального статусу міста Севастополя?".

Учасники зборів обрали ініціативну групу в складі 43 осіб, якій доручили збирання підписів під вимогою про проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Однак ЦВК на засіданні 28 жовтня після правового аналізу поданих документів, встановила, що вони не відповідають вимогам закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми".

Зокрема, документи щодо реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму подано до Комісії не головою відповідної місцевої ради, а керуючим справами виконавчого комітету міськради, тобто неналежним суб’єктом подання. Не дотримано вимог законодавства і в частині належного оформлення документів зазначених зборів громадян.

ЦВК також взяла до уваги, що КС у рішенні від 5 жовтня 2005 року встановив, що "результати народного волевиявлення у визначених Конституцією та законами України формах безпосередньої демократії є обов’язковими". Результати референдуму, за Конституцією та законами України, є обов'язковими для розгляду і ухвалення рішень відповідними органами державної влади.

"Формулювання питання, яке пропонується винести на всеукраїнський референдум, унеможливлює встановлення юридичних наслідків ствердної відповіді на нього, а відтак і визначення подальших дій відповідних органів держави", - вказує ЦВК.

Відтак Центрвиборчком відмовив у реєстрації ініціативної групи, утвореної на зборах громадян 24 вересня в Івано-Франківську.

Також ЦВК відмовила в реєстрації ініціативних груп щодо референдуму з таким же питанням за поданнями Хмельницького міського голови та секретаря Черкаської міської ради – "через недотримання вимог чинного законодавства".

Водночас, ЦВК затвердила порядок виготовлення, обліку, використання та зберігання виборчих скриньок, а також встановила форму заяви щодо включення до Державного реєстру виборців особи, яка проживає чи перебуває за межами України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News