Росія тисне на ООН, щоб засмутити Ющенка

Середа, 29 жовтня 2008, 19:16

Росія здійснює тиск на представників генерального комітету ООН з метою не допустити розгляду питання про голодомор 1932-33 років Генасамблеї цієї організації.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Олександр Горін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, саме останні заяви представників РФ говорять про роздратованість та розчарування росіян, котрі не змогли продиктувати генеральному комітету ООН не вносити до порядку денного генеральної асамблеї ООН питання голодомору.

Заступник міністра також проінформував, що країни ООН хочуть, насамперед, досягти консенсусу в питанні включення теми голодомору на розгляд Генасамблеї ООН.

За словами Горіна, до України звернулися члени делегацій, що входять у генеральний комітет ООН, із проханням продовжити дискусії з цього питання і поки не вносити його на розгляд Генасамблеї.

"Це дуже розбурхало росіян, що, напевно, на той момент відчували, що вони змогли налякати, надавити на членів генерального комітету і сподівалися на позитивний для себе результат", - додав він.

У зв'язку з цим, за словами Горіна, і з'явилися подібні критичні заяви з вуст російських чиновників.

"Ви знаєте, тиск, шантаж є, і він дуже сильний. Усі країни одержали листа від міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, в якому просто говориться про те, що голосування проти РФ буде означати недружній акт стосовно цієї держави", - проінформував Горін.

"Здійснюють тиск не просто так, а здійснюють тиск у рамках генкомітету. РФ не хоче розгляду цього питання і тому використовує всі можливі засоби для того, щоб цього не допустити", - сказав заступник міністра.

Відповідаючи на питання про прогнози рішення генерального комітету, Горін відзначив, що прогнозувати важко, і підкреслив, що тиск, що здійснює РФ на генкомітет, не проходить безслідно.

"Те, що такий тиск впливає, тут навіть питань немає", - підсумував він.

Як повідомлялося, 28 жовтня постійний представник Росії при ООН Чуркін на прес-конференції в Нью-Йорку заявив, що "Київ, наполегливо домагаючись обговорень питання голодомору в ООН і визнання його геноцидом, намагається відвернути увагу українців від істинних економічних і політичних проблем в своїй країні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News