У Ющенка сумніваються в прозорості дій Нацбанку

Четвер, 30 жовтня 2008, 10:34

Національному банку України поки не вдалося стабілізувати ситуацію на валютному ринку, хоча останнє рішення Ради нацбезпеки і оборони дає йому достатній інструментарій протидії курсовій лихоманці.

Таку оцінку в четвер висловив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словами, вжиті НБУ заходи не справили швидкого оздоровчого ефекту, а способи впливу на банківську сферу викликають обґрунтовані сумніви в їхній ефективності та прозорості.

Як доказовий аргумент Шлапак навів той факт, що останніми днями Нацбанк продавав валюту лише окремим банкам, до того ж за курсом, значно нижчим від ринкового.

Водночас більшість валютних заявок залишилася не задоволена, що унеможливлює планомірну девальвацію гривні.

Таким чином, окремі суб'єкти ринку були у виграші, тоді як інші банки буквально щохвилини зазнавали ще більших збитків. Загальна ситуація на валютному ринку продовжувала стрімко погіршуватися.

"За три тижні регулятор витратив майже 5 млрд. доларів із золотовалютного запасу країни, але ринок не відчув позитивного впливу цієї колосальної інтервенції, курс гривні і далі падав", - заявив Шлапак.

"Очевидно, Нацбанк застосував далеко не оптимальну формулу адресації цих коштів. Більше того, критерії розподілу цих величезних ресурсів незрозумілі не лише громадськості, а й самим суб'єктам ринку. Це викликає справедливі підозри щодо корупційної складової в діях НБУ", - додав він.

У цьому зв'язку Шлапак нагадав, що запровадження прозорого механізму ухвалення рішень щодо виходу Нацбанку на валютний ринок було одним із пунктів рішення РНБО.

Отже, НБУ має прозвітувати за обсяги проданої валюти з резервів держави, а також оприлюднити назви тих фінансових установ, які придбали ці кошти. Це дасть змогу проаналізувати корисний ефект від таких інтервенцій із боку регулятора.

На думку Шлапака, у нинішній ситуації першочерговим завданням Нацбанку має стати курсова стабілізація, визначення меж курсу гривні щонайменше до кінця року та неухильне їх дотримання, насичення ринку готівковою валютою.

Одночасність і скоординованість цих дій дасть змогу загасити курсові коливання, припинити паніку населення і зміцнити гривню.

"Президент підтримає всі кроки НБУ, які за короткий час оздоровлять валютний ринок. На сьогодні є всі можливості для подолання кризових явищ, питання лише у здатності Нацбанку їх вміло використати", - додав Шлапак.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...