"Русинські сепаратисти" відхрестились від Балоги

Четвер, 30 жовтня 2008, 11:45

Співробітники управління СБУ в Закарпатській області допитали у середу лідерів підкарпатьских русинів Дмитра Сидора і Євгена Жупана, які проходять як свідки у справі про зазіхання на територіальну цілісність України.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна", нагадуючи, що цю справу була порушено після проведення 7 червня в Мукачеве I Європейського конгресу підкарпатських русинів. На ньому було визнано відновлення особливого статусу Закарпаття як спеціальної самокерованої "території русинів на південь від Карпат" з конституційною назвою "Подкарпатська Русь".

У минулу суботу, 25 жовтня, у Мукачеве відбувся II Європейський конгрес підкарпатських русинів, на якому був підписаний меморандум про відтворення русинської державності, набуття чинності якого відклали до 1 грудня.

Останні події

У вівторок у СБУ заявили про намір долучити матеріали, які стосуються II Європейського конгресу підкарпатських русинів, до порушеної раніше кримінальному справи. Того ж дня Сидору й Жупану були вручені повістки, що пропонують з'явитися в управління СБУ в Закарпатській області.

"Поки їхня провина не доведена, слідство у справі триває", - повідомив газеті керівник прес-служби управління СБУ Олександр Ришко.

Як заявив голова Сойму підкарпатських русинів священик Сидор після розмови з представниками спецслужб, слідчі заборонили йому розголошувати зміст їхньої бесіди.

"Мене викликали на допит як свідка за фактом зазіхання на територіальну цілісність України, та однак з розмови слідчих я відчув, що вони вважають мене головним підозрюваним у цій справі. Хоч формально цього ніхто не заявляв", - повідомив він виданню.

Своєї провини русинські лідери не визнають, стверджуючи, що не зазіхають на цілісність країни. "У 1991 році на території області пройшов референдум, у ході якого її мешканці проголосували за автономний статус Закарпаття, але це не було враховано в Конституції України, тому вона нелегітимна на території Закарпаття", - заявив Сидор.

Крім того, за його словами, співробітники СБУ цікавилися джерелами фінансування руху русинів взагалі і проведення європейських конгресів зокрема.

Сидор спростував припущення депутатів БЮТ і "НУ-НС" про причетність голови секретаріату президента Віктора Балоги до фінансування "русинського руху".

"Нас фінансує середній бізнес, а не структури Віктора Балоги. У русинів існують своєрідні "скарбнички", куди бізнесмени вносять благодійні гроші. І ці пожертви, повірте, чималі", - стверджує він.

Сидор наголосив, що він не боїться переслідування з боку правоохоронних органів і збирається продовжувати боротьбу за надання Закарпаттю статусу автономії.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування