Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Полковника СБУ ледве підірвали через махінації на ринку ліків?

Четвер, 30 жовтня 2008, 17:21

90% тендерів на закупівлю ліків за наймасштабнішими державними програмами отримують дві групи фармакологічних кампаній, які контролюються двома людьми.

При цьому ціни, за якими закуповуються препарати українськими компаніями, в 20 разів перевищують вартість цих же ліків, якщо вони купуються іншими країнами.

Про це пише "ПіК України" у своєму розслідуванні, посилаючись на висновки аналізу стану державного фінансування у сфері охорони здоров'я, проведений підкомітетом Верховної Ради .

Як повідомило джерело в СБУ, саме поява цього документа призвела до того, що 16 жовтня невідомий кинув вибухівку під ноги полковнику служби безпеки Геннадію Борисовичу Голобокову.

Сталося це в Києві на вул. Татарській, біля будинку полковника. Голобокова госпіталізували з осколковим пораненням ніг, зараз він перебуває в лікарні, рана вимагає дуже складної операції. Також від вибуху постраждала його машина і ще декілька автомобілів, припаркованих поряд.

"90% закупівель за програмами "Онкологія", "Туберкульоз", "СНІД", "Розсіяний склероз" та інші, на яких у 2007 році було виділено понад 500 мільйонів гривень, закріпили за собою дві групи фармакологічних кампаній. Перша (ЗАТ "Ганза", ТОВ "Сумська аптечна компанія") контролюється Петром Івановичем Багрієм, повідомляється в документі. Друга - ТОВ "Л-Контракт", ТОВ "Фармацевтичні препарати регіонів" належить Андрію Віленовичу Лірнику", - пише видання.

"Петро Багрій – президент асоціації фармацевтичних виробників України. Андрій Лірник – член партії "Європейська столиця", в 2006 році балотувався у Верховну Раду, але сам зняв свою кандидатуру, був у першій п'ятірці списку "Європейської столиці" на виборах у Київраду, також 2006 року", - нагадує "ПіК України".

Також у документі подаються цифри, які свідчать, що всі вказані вище фірми чомусь купують ліки за нечувано високими цінами, переплачуючи в десять, а то і в двадцять разів. Порівняльний аналіз цін, за якими проводяться закупівлі антитуберкульозних препаратів, можна подивитися в самому документі.

Видання відзначає, що в Україні регулярно розгораються скандали навколо тендерної політики МОЗ.

Наприклад, рік тому міністерство пікетувала Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ. Учасники пікету обурювалися, що куплений МОЗ препарат (до речі, тендер на закупівлі тоді теж виграло ЗАТ "Ганза") не пройшов прекваліфікацію ВОЗ, і запевняли, що від цих ліків їм стає тільки гірше.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування