Україна та ЄС почали домовлятися про безвізовий режим для українців

П'ятниця, 31 жовтня 2008, 16:20

Міністерство закордонних справ проводить консультації з Європейським Союзом про встановлення безвізового режиму для українських громадян.

Про це журналістам у п'ятницю заявив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв, повідомляє Ліга.net.

"Цей діалог буде мати конкретну мету - підготовка так званого плану дій, що буде містити умови Шенгенської зони, які повинна виконати Україна з метою впровадження безвізового режиму", - пояснив Єлісєєв.

"Тобто, кінцева мета нашої роботи - це впровадження безвізового режиму", - підкреслив дипломат.

За його словами, у ході переговорів з підготовки угоди про безвізовий режим між Україною та ЄС сторони врахують досвід Балканських країн.

Документ буде базуватися на чотирьох ключових напрямках: безпека документів, у тому числі біометричні дані, громадський порядок і безпека, міграційна політика, включно з реадмісією, зовнішні відносини.

"По цих напрямках ми створимо чотири робочі групи, що безпосередньо будуть працювати з цих питань", - сказав Єлісєєв.

МЗС розраховує, що за час головування в ЄС Чехії, що почнеться з 1 січня 2009 року, процес переговорів буде розпочато. "Навесні 2009 року ми цей документ би затвердили", - припустив Єлісєєв.

Крім того, дипломат повідомив, що 28 листопада відбудеться друге засідання спільного візового комітету Україна-ЄС. Цей комітет розглядає імплементацію угоди про спрощений візовий режим між Україною та ЄС.

На засіданні комітету українська сторона має намір висловитися щодо порушень, з якими стикаються українські громадяни при одержанні віз у Європейський Союз.

Міністр закордонних справ Володимир Огризко сподівається, що до 2012 року українці зможуть їздити в країни Євросоюзу без віз.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування