Ющенку не подобається, як Тимошенко умиває руки

П'ятниця, 31 жовтня 2008, 21:27

Президент Віктор Ющенко критикує уряд за недостатнє втручання в економічну політику для зменшення фінансової кризи.

"Мені не подобається, що Юлія Володимирівна говорить, що це банківська справа. Уряд умив руки – то не урядова справа. Перше питання, яке вирішує будь-який західний уряд - як угамувати банківську кризу. Тому що уряд має пряме відношення до банківської системи", - заявив Ющенко в ефірі програми "Свобода на Інтері" у п’ятницю.

За його словами, перше, що повинен зробити уряд – це створити стабілізаційний фонд. "Ми повинні відмовитися від політики споживання, яку так рясно рекламуємо протягом 8 місяців. І ясно заявити, що ми даємо перевагу інвестиціям, рекапіталізації, рефінансуванню. Це можна зробити в уряді виключно через стабілізаційний фонд", - наголосив президент.

Він також розкритикував стосунки між Нацбанком і міністерством фінансів.

"Коли за три місяці ми вийшли на інфляцію 12% і перевищили за 3 місяці річний показник, це було зроблено по причині дій уряду, Мінфіну. Бо ми робили слабку видаткову політику", - вважає Ющенко.

"Коли стали виправляти інфляцію, знайшли крайнього – сказали: "Нацбанк, прийди і виправ інфляцію". Нацбанк виправив інфляцію, це робиться дуже легко - через дефіцит грошей", - зазначив він, вказавши, що цей дефіцит почала відчувати на собі економіка.

"Нацбанк повинен був говорити категоричне "ні" у травні, червні. Нацбанк – це взагалі єдина установа в Україні, яка повинен говорити весь час "ні". Він повинен стояти горою за стабільність гривні. Те, що гривня з травня посилилася, а потім відкотилася – це свідчення того, що НБУ пішов на поступки в тій позиції, де він повинне був професійно до кінця стояти", - підкреслив Ющенко.

Ющенко також розкритикував прийняту депутатами поправку до першочергових антикризових заходів щодо збільшення відшкодування по вкладам до 150 тисяч гривень.

"Хтось каже що 150 тисяч гривень - внесли внесок великий і зробили ставку страхування. Добре, давайте 500 зробимо. Одне питання до вас - як профінансувати цей страховий фонд? Де ми беремо ресурси? Відповіді немає. На 100 тисяч є, на 150 поки що немає. Маленький популізм проглядається. Але ми його якось виправимо", - зазначив президент.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування