Паспортний "монополіст" каже, що без нього не обійдуться, а йому погрожують "катком"

Понеділок, 10 листопада 2008, 10:04

В ЄДАПСі називають політичними інтригами звинувачення в тому, що вони монополізували виготовлення закордонних паспортів і отримують надприбуток.

За словами співрозмовників "Сегодня" в ЄДАПС, хтось щось "не поділив" із головою МВС Юрієм Луценком, який співпрацює з концерном (у тому числі і відкриваючи центри з прискореної видачі закордонних паспортів).

"Кілька днів назад ми написали відкритий лист президенту, де виклали свою позицію. Зокрема, ми вказали, що наша частка у виробництві, наприклад, паспортів – близько 30-40%. Ми робимо тільки бланки, на які наносяться дані людини. Іншим займаються державні структури. Друкує паспорти держкомбінат "Україна". Про яку монополію йдеться?", - заявив газеті голова прес-служби ЄДАПСу Олександр Дранников.

За його словами, про майбутню паспортну реформу – видачу нових паспортів з біометричними даними (реформа потрібна для надання Україні перспективи безвізового режиму з ЄС) – консорціум знає і готується взяти участь у конкурсі на виробництво таких паспортів.

"Сподіваємося, що якусь частку роботи ми будемо виконувати і при виготовленні нових паспортів", - говорить Дранников.

Крім того, як заявив він у коментарі газеті "Комерсант-Україна", держава не зможе відмовитися від послуг ЄДАПС. "Ніхто не має таких технологічних і виробничих потужностей не тільки в Україні, але й у Європі", - заявив Дранников.

На його думку, підприємства, названі заступником секретаря РНБО Степаном Гавришем як альтернатива концерну в частині виробництва захищених документів, із заявленими задачами не впораються. "Наприклад, "Укрелеком" розміщений у підсобному приміщенні одного з навчальних закладів – у них навіть немає місця, щоб поставити столи для десятка співробітників", - зазначив Дранников.

Як відомо, президент Віктор Ющенко оголосив про необхідність повернення під держконтроль процесу виготовлення бланків строгої звітності, національних і закордонних паспортів, посвідчень співробітників правоохоронних органів і інших документів особливої важливості, які мають спеціальні засоби захисту від підробки.

"Ми довіряємо виготовлення посвідчень особи і службових документів структурі, яку нездатні контролювати (консорціум ЄДАПС), а потім СБУ і міліція в підворітті вилучає ці документи в злочинних груп", - заявив він на засіданні РНБО в п'ятницю.

За словами Гавриша, Радбезу доручено повернути "ринок під монопольне управління держави", віддавши контроль виробництва даної продукції Національному банку України і Міністерству фінансів, а міжвідомча група має найближчим часом представити свої пропозиції з націоналізації цього ринку.

Виробництво захищених документів планується здійснювати на потужностях трьох держпідприємств: поліграфічного комбінату "Україна", банкнотно-монетного двору Нацбанку й інституту "Укрелеком". За оцінками Гавриша, процес перерозподілу замовлень на держпідприємства можна буде завершити до березня 2009 року.

"Для коректного переведення виробництва треба, щоб усі дії були погоджені з консорціумом ЄДАПС, тож нам належить провести з ним переговори", - зізнався він "Комерсанту". "Я б їм порадив погодитися, тому що інакше ми включимо державну машину. А ви знаєте, що таке державна машина? Це такий каток, у якого немає ручок гальма або заднього ходу", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:00
Атака на харківську телевежу не вплине на доступ до ЗМІ у місті - Терехов
13:58
відеоДілки два місяці "маринували" ухилянтів у прикордонні в очікуванні трансферу до Угорщини
13:55
"Метінвест" з травня підвищить зарплати працівникам підприємств: на скільки зросте оклад
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:41
Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги може бути проблемою – посол
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
Усі новини...