Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Протасов шкодує, що Пукач його обдурив про Гонгадзе

Вівторок, 11 листопада 2008, 11:52

Колишній начальник чергової частини Головкому кримінальної розвідки Микола Протасов, засуджений до 13 років ув’язнення у справі Георгія Генгадзе, стверджує, що був обманутий генералом Олексієм Пукачем і не допускав загибелі журналіста.

Про це він сказав в інтерв'ю "Сегодня", даному в Бучацькій виправній колонії, де він проходив курс лікування і звідки днями повернувся в Макошинську ВК.

"Шкодую, мабуть, лише про одне – що був обманутий... генералом Олексієм Пукачем. Як і інші товариші по службі. Він усіх нас обдурив, сказав, що Гонгадзе просто потрібно доставити в міліцію. Чим це закінчилося, ви знаєте. Але ні в кого з нас і в думках не було, що Георгій загине", - сказав Протасов.

На уточнююче запитання, чи означає це, що Пукач його "класично підставив, а сам потім легко сховався від слідства", Протасов відповів:

"Підставив на 100 відсотків. Один раз я його прямо запитав: навіщо ж ти зі мною так вчинив? Він відповів: а куди б ти дівся? Ми цілковито від нього залежали".

Він підтвердив, що спілкувався з Пукачем після 16 вересня 2000 року, коли був убитий Гонгадзе: "Спілкувалися, звісно, ми ж разом працювали. До 2003 року, поки я на пенсію не пішов. Але про Гонгадзе розмови як такої не було. Костенко на суді давав свідчення, що Пукач підходив до нього й говорив: "Валера, поки ці люди (вище керівництво країни) при владі, нам боятися нічого".

"А чи живий Пукач, і де може бути, мені невідомо. Думаю, ви більше мене знаєте", - сказав Протасов, відповідаючи на запитання журналіста.

Він зізнався, що Пукач, із яким вони разом училися в школі міліції, жили в гуртожитку, і потрапили в один підрозділ у столичному управлінні, колись погодився бути записаним хрещеним дочки Протасова, але "на цьому все й закінчилося".

"За 25 років жодного разу в нас удома не був, і з днем народження її не вітав, навіть ляльки не купив. Ну, це таке... А потім став моїм начальником і якось запитує: що ти там про кума говорив? Отож, каже, я під хрестом не стояв, перед батюшкою не був, і давай забудемо про це. Ось таке це було кумівство – на словах, не перед Богом", - сказав Протасов.

Водночас, він також спростував слова представника Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко про те, що Протасов багато що приховав від слідства та суду: "Теличенко не права. У її словах немає резону. Я усе розповів, і нічого від суду не приховував. Те, що було написано в явці з повинною, практично не відрізнялося від того, що говорив на процесі".

На запитання, чи могли генерал Фере і нині покійний Дагаєв бути замовниками фізичного усунення Гонгадзе, і його стосунках із ними Протасов сказав:

"З Фере був знайомий, але так, наочно […] А з Дагаєвим не спілкувався. Чи могли вони бути замовниками, сказати не можу. У суді Попович розповідав, що один раз після зустрічі з Дагаєвим і Фере в ресторані Пукач кинув: є команда перепоховати бійця (так для конспірації могли називати Гонгадзе). Але сам я такого не чув".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...