Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюком хочуть зіпсувати шанси Ющенку

Вівторок, 11 листопада 2008, 16:04

Експерти вважають, що відставка Арсенія Яценюка з посади голови парламенту вигідна Партії регіонів, Комуністичній партії України і Блоку Литвина.

Про це свідчать передані УНІАН результати експертного опитування, проведені Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна.

Так, президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв переконаний, що відставка Яценюка вигідна фракції Партії регіонів.

"В цій ситуації спрацювало кілька чинників. По-перше, спроба зруйнувати стереотип щодо існування змови "регіоналів" і президентської команди. Насправді "регіонали" грають у власну гру", - каже політолог.

По-друге, співпали інтереси Партії регіонів і Блоку Литвина щодо зміни розкладу сил у ВР. Арсенія Яценюка небезпідставно звинувачували в тому, що він виконував політичну волю президента, і часто це призводило до патових ситуацій. Зміна спікера – це зміна характеру модерування парламентського життя", - сказав Єрмолаєв.

Також експерт вважає, що завдяки відставці Яценюка знизяться конкурентні переваги президентської команди напередодні парламентських виборів.

"Оскільки Арсеній Яценюк розглядався як одна з провідних фігур можливого блоку Ющенка, але це спрацьовує за умови, коли в Яценюка є серйозна політична посада. Яценюк позиціонувався як спадкоємець Ющенка. Це багатьох дратувало навіть в таборі його соратників, і "регіонали" цим скористалися", - вважає політолог.

Директор Київського Інститут проблем управління імені Горшеніна Костянтин Бондаренко також переконаний, що відставка Яценюка вигідна Партії регіонів і секретаріату президента.

На його думку, після невдачі з відставкою Тимошенко через вибори сили в секретаріаті вирішили "захопити парламент зсередини".

При цьому він зауважив, що "Арсеній Яценюк, який тричі протягом цього року рятував ситуацію в парламенті і не допускав втілення планів Банкової щодо повного паралічу роботи законодавчого органу, на думку стратегів з Банкової, має бути усунутий".

"Не тому, що він є союзником Тимошенко (у стосунках Арсена Петровича і Юлії Володимирівни існують і існували серйозні політичні суперечності). А тому, що законність і стабільність – антоніми щодо виразу "секретаріат президента". Секретаріату не потрібна законність – йому потрібне нищення парламенту і відставка уряду будь-якою ціною", - вважає політолог.

За словами Бондаренка, Литвин в цій ситуації виступив "в ролі Гаврила Принципа, що спровокував велику війну".

"А далі в хід вступили важковаговики. Загроза демократії в Україні, про яку попереджав Арсеній Яценюк під час відкриття сесії 2 вересня цього року, матеріалізується", - сказав політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
Усі новини...