Росія не приховує, що ракети в Калінінграді – це шантаж

Вівторок, 11 листопада 2008, 18:34

Ракетні комплекси "Іскандер" будуть розміщені в Калінінградській області в тому випадку, якщо розміщення елементів ПРО США в Східній Європі стане реальністю.

Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров на прес-конференції в Москві за підсумками переговорів із главою МЗС Фінляндії Александером Стуббом, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми сказали вустами нашого президента, що у випадку, якщо третій позиційний район ПРО США буде фізично створений, то одним з фізичних заходів, покликаних нейтралізувати неминуче виникаючі загрози безпеки Росії, буде розміщення комплексів "Іскандер" у Калінінградській області", - сказав він.

"Тільки в тому випадку, якщо третій позиційний район знайде реальні фізичні обриси", - підкреслив Лавров.

За його словами, "коли американські плани по створенню третього позиційного району в Європі були оголошені і стали предметом переговорів з Варшавою і Прагою, ми звертали увагу наших партнерів по Євросоюзу на те, що ці плани прямо торкаються нашого діалогу з ЄС у сфері європейської безпеки".

"У відповідь ми почули, що це не так і що ця тема відноситься до сфери двосторонніх відносин між США і, відповідно, Польщею і Чехією", - повідомив Лавров.

Він зазначив, що в Москві виступають за створення такої системи безпеки, яка не ущемлятиме інтересів.

"У нас є вимога, щоб ще раз розглянути реальні, а не вигадані загрози і прийняти рішення не в односторонньому порядку, а колективно", - сказав глава МЗС РФ.

Він підкреслив, що це рішення дозволило б відслідковувати будь-які загрози, пов'язані з ракетним нападом, і одночасно застосовувати заходи, щоб ці загрози були нейтралізовані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування