США знову підтримають прагнення України

Середа, 12 листопада 2008, 07:43

Підтримка України, а також Грузії і країн Балтії буде метою візиту міністра оборони США Роберта Ґейтса до Таллінна в середу й четвер.

Про це повідомили в вівторок у Пентагоні, передає Радіо "Свобода".

На неформальній зустрічі міністрів оборони країн НАТО в столиці Естонії Ґейтс планує чітко дати знати, що США підтримують прагнення України і Грузії вступити до НАТО і поділяють занепокоєння країн Балтії й Польщі агресивною поведінкою Росії, повідомив речник Міноборони США Джефф Моррелл.

За його словами, невідомо, чи поїхав би Ґейтс на цю зустріч, якби не вторгнення Росії до Грузії, але тепер міністр хоче дати "дуже чіткий сигнал підтримки" Україні, країнам Балтії й іншим союзникам у НАТО в Східній Європі, що США підтримують їх.

У середу Ґейтс має зустрітися з міністрами оборони країн Балтії, а в четвер узяти участь у неформальній зустрічі міністрів оборони країн НАТО і України, щоб обговорити прагнення Києва вступити до Північноатлантичного союзу.

На зустрічі також розглянуть поступ України в військових реформах, які необхідні для формального надання Плану дій для членства в НАТО.

Адміністрація нинішнього президента США Джорджа Буша сподівається, що міністри закордонних справ країн НАТО погодяться надати Україні План дій для членства на своїй зустрічі на початку грудня в Брюсселі, але американські урядовці сумніваються, що до цього часу вдасться досягти консенсусу з цього питання.

Майбутній президент США Барак Обама теж висловлювався на підтримку євроатлантичних прагнень України, зазначає радіо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування