Ющенко обурився дешевими "обрізками" і "дикою" готівкою від Тимошенко

Середа, 12 листопада 2008, 14:02

Президент Віктор Ющенко заявляє, що Україна опинилася серед країн, найбільш постраждалих від світової фінансової кризи, через невдалу внутрішню економічну політику.

Про це він сказав на загальнонаціональній антикризовій нараді у Києві у вівторок.

"Мушу говорити прямо. Головна і визначальна причина (кризи) – не в зовнішніх ринках, а в непослідовній, часто помилковій, внутрішній політиці. Світова криза стала лише детонатором проблем в українській економіці", - сказав Ющенко.

Серед прикладів економічних прорахунків президент назвав те, що українські виробники "зосередилися на зовнішніх ринках і не розвивали внутрішній, не шукали внутрішнього споживача". Так, за словами Ющенка, внутрішній ринок "було втрачено металургами".

Другою суттєвою проблемою президент назвав те, що "попит як правило задовольнявся за рахунок імпорту, що підірвало зовнішньоторговельний баланс країни".

"Це запитання вже до уряду", - сказав він, навівши при цьому ринок продовольчих продуктів.

"У 2000 році ми імпортували 30 тисяч тонн м’яса. У цьому році за 10 місяців – вже 500 тисяч. Це в 2,2 рази більше, ніж в минулому році. Поголів’я за цей час скоротилося на 14%, свиней – ще більше. Національне виробництво м’яса в поточному році скоротилося по відношенню до минулого року. Чого нам не вистачає? Фуражу – як ніколи. Поголів’я скорочується", - обурився Ющенко.

Причиною такої ситуації він назвав те, що собівартість імпортованого м’яса коштує дешевше, ніж українського.

"1 кг імпортованого м’яса коштує 6 грн. Це не м’ясо називається, а обрізки, які спресовані, заморожені і брикетами відправлено. М’ясо, яке завезено без сплати ПДВ", - сказав Ющенко.

"Чому поголів’я падає. Не тому що люди не хочуть працювати, а тому що собівартість в Україні кілограма м’яса – 8 гривень. Обрізки, вибачте, об’їдки, які завозяться по імпорту, - 6 гривень. Ми завозимо на 5 мільярдів продовольства щорічно, вивозимо – на 7 мільярдів. Але ці порядки цифр мають бути радикально інші", - додав він.

"Це бездарна торговельна політика", - зазначив президент.

Серед інших прорахунків влади в економічній політиці Ющенко назвав невдалу боротьбу уряду і Нацбанку з інфляцією.

"Удар відбувається через соціальну політику уряду, де не виробляючи нічого, все таки контролюється левова частина соціального потоку. І те, що уряд почав робити з початку року разові чи багаторазові соціальні платежі привело до того, що за січень місяць на 75% видатки соціального характеру уряду виросли", - сказав Ющенко.

"Це та готівка, яка пішла і яку нічим не зупиниш. Готівка небезпечна те, що на неї нема управління. Вона дика. Єдиний спосіб її зупинити, якщо не змінювати бюджетну політику, це монетарна політика. Але вона діє досить просто – вона знижує загальну температуру. Тому плата стає дорогою. Це замороження економічного розвитку", - додав він.

"Тоді виникає питання: так яка мета цієї політики? За 8 місяців поточного року номінальні доходи людей виросли на 43%, реальні – на 8,7%. Такі номінальні доходи найбільші з вересня 1996 року. Ні один уряд не пішов на такі видатки. Але ми і поплатилися за це. За останні 8 років ми маємо найнижчий рівень росту реальних доходів, реальної зарплати, реальних соціальних потреб для людини", - обурився президент.

Він додав, що застерігав і уряд і Нацбанк від такої політики.

"Якщо згадати до того ще й ревальвацію гривні всередині року. Зараз можна запитати, для чого це робилося? З однією метою – боротьба з інфляцію. Дати можливість дешевому імпорту зайти в економіку і не придавити ціни", - сказав Ющенко.

При цьому він зазначив, що "реальні соціальні стандарти впали, реальна кредитна підтримка економіки впала, розпочалося охолодження по ключових секторах".

"Ми підняли номінальну соціальну позицію і втратили реальну. Що кінець кінцем людина починає рахувати – папірці чи реальні можливості по ціннику у гастрономі?", - запитав Ющенко.

"Це приклад того, коли перейдена заповідь: ти можеш давати те, що в тебе є. Якщо ти починаєш практикувати віртуальні ресурси, це для політика солодко, бо люди добре слухають. Кожен ранок роздає. То доводиться і пожинати складні результати такої політики", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...