Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Білозір: руки Балоги у відставці Яценюка немає

Четвер, 13 листопада 2008, 08:38

Член "Єдиного центру", депутат Оксана Білозір запевняє, що у відставці Арсенія Яценюка з посади спікера немає "руки" ані президента Віктора Ющенка, ані голови його секретаріату Віктора Балоги.

"Немає", - заявила вона в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" на запитання, чи є у відставці Яценюка "рука" президента.

"Немає", - лаконічно відповіла Білозір на таке ж запитання щодо Балоги.

Водночас, вона наголосила, що ті, хто голосували за відкликання Яценюка з посади спікера, лише "задовольнили заяву" про те, що він хоче скласти з себе повноваження: "Сьогодні не було відставки, сьогодні було задоволення заяви голови ВР".

"Сьогодні відбулося те, що фактично очевидною стала криза в українському парламенті, яку хотів замаскувати своєю нейтральною і лояльною політикою Арсеній Петрович Яценюк", - сказала також Білозір.

На зауваження, що більшість фракції "НУ-НС" не проголосувала за відкликання Яценюка, тоді як члени ЄЦ проголосували, Білозір сказала: "Я відповідаю за політичну силу "Єдиний центр", яка сьогодні працює у форматі "Нашої України". Якщо "Наша Україна" сьогодні не готова іти у виборчий процес, то це питання до неї".

"ЄЦ сьогодні чітко сповідує законне право українців обирати собі парламент, який буде дієздатним. Сьогодні парламент є недієздатним. У ньому немає більшості. Не приймаються закони. Чи маємо ми сьогодні моральне право шантажувати народ, морочити йому голову, тільки тому, що нам самим не дуже хочеться ще раз стати перед українським народом і отримати від нього кредит довіри?", - додала вона.

На запитання, чи не боїться ЄЦ, що після позитивного голосування за відставку Яценюка його звинуватять у тому, що він фактично створює нову коаліцію з Партією регіонів, комуністами та блоком Литвина, Білозір відповіла:

"Це неможливо. Коаліцію створюють не депутати у своєму кількісному представництві, а фракції. Тобто це є апріорі неможливим. Тому ми стоїмо на порозі дочасних виборів. Саме це зробив президент України".

Вона також зазначила: "Голова ВР обирається незалежно від наявності коаліції в парламенті. Голова ВР може бути обраним, але коаліція у парламенті у тому форматі, який ви озвучили, не може бути створена. Може бути створена коаліція "НУ-НС", БЮТ, Литвин або БЮТ і Регіони. Якщо будь-яка із цих коаліцій буде створена, парламент буде працювати. Якщо вона не буде створена, ми вимушені іти на дочасні парламентські вибори".

Білозір наголосила, що "руки президента" у парламентській кризі немає. "Парламент кризу створив, парламент з кризи повинен вийти. Президент як гарант Конституції вбачає єдиний варіант, який чітко виписаний у Конституції, і який він зобов'язаний виконати – це видати указ про дочасні вибори, оскільки жодної коаліції уже певний період часу в парламенті не створено", - сказала вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...