Ющенко хоче, щоб Медведчук працював як годинник?

Четвер, 13 листопада 2008, 12:11

Президент Віктор Ющенко закликає суддів до більш активної позиції у проведенні реформи судової системи.

"Мені хотілося б бачити більш рішучу поведінку суддівського корпусу у цій реформі. Якщо ви не займетеся цією роботою, нею займеться політиканство", – сказав Ющенко, виступаючи на з'їзді суддів у четвер, повідомляє прес-служба президента.

Президент нагадав, що Концепцію удосконалення судівництва в Україні, затверджену указом президента у травні 2006 року, було напрацьовано за участю суддів. Це доводить надуманість звинувачень у тому, що реформу прагнуть провести поза суддівським корпусом.

У своєму виступі Президент прокоментував основні виклики у роботі судів.

Посилаючись на оцінки Світового економічного форуму, він повідомив, що Україна за показниками незалежності судової системи посідає 99 місце з 125 країн. За даними останніх соціологічних опитувань, близько половини громадян не довіряють судам і не вірять у правосуддя у наших судах.

Президент вказав на низку системних упущень, які межують з питаннями безпеки держави. Зокрема, йдеться про значний ступінь корумпованості суддів, які приймають неправові й неправосуді рішення, а також про політичне рейдерство, до якого залучені окремі судді.

"Ми повинні все зробити для того, щоб судді не залежали від такого роду стимулювання своєї діяльності, ми повинні все зробити, щоб перемагала не сила грошей в українських судах, а сила закону. Без цього зміни на краще неможливі", – сказав президент.

Ющенко закликав Вищу раду юстиції та Генеральну прокуратуру активніше працювати задля очищення суддівської системи від людей, які зловжили своїми суддівськими повноваженнями і ухвалили очевидно незаконні рішення. Президент відзначив, що поки можна констатувати поширення кругової поруки, яка дозволяє суддям уникати відповідальності.

"Система повинна зайнятися серйозним самоочищенням. Я хочу бачити більш ефективну роботу Вищої ради юстиції, яка повинна працювати як годинник", – сказав президент.

Ющенко знову підтвердив, що є прихильником посилення статусу суддів, водночас і посилення їхньої відповідальності, що сприятиме більш професійній і чесній роботі всієї системи.

Як відомо, нещодавно на посаді в Вищій раді юстиції поновлений Віктор Медведчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування