Криворізьких судмедекспертів звинувачують в обмані

П'ятниця, 14 листопада 2008, 11:58

Криворізькі судмедексперти, що проходять у справі про незаконну торгівлю органами померлих, шляхом примусу й обману домоглися письмової згоди у семи родичів померлих на вилучення тканин мертвих.

"Службовці судмедекспертизи, зловживаючи службовим становищем, шляхом примусу й обману взяли письмові згоди у семи родичів померлих на вилучення анатомічних утворень тканин трупів", - повідомило "Сегодня" джерело в прокуратурі Кривого Рогу.

"Після чого, також незаконно, вилучали органи і тканини у померлих донорів, чим порушили права громадянина на поховання його тіла, волевиявлення і відповідне ставлення до тіла після смерті", - додав джерело в прокуратурі.

Як розповів газеті керівник прес-центру Криворізького міськуправління МВС, капітан міліції Петро Сердюк, кримінальна справа за даним фактом порушена на початку листопада і перебуває у провадження міськпрокуратури.

Більше того, він підтверджує, що спливли деякі епізоди, які дають підстави припускати, що справа набуває новий, крутіший поворот, ніж передбачалося.

Деякі з вищенаведених фактів підтвердила і перший заступник міськпрокурора Лідія Денисенко. Випереджаючи додаткові запитання, вона констатувала:

"Ми отримали надзвичайно складну і якоюсь мірою унікальну у слідчо-пошуковій практиці, як Кривого Рогу, так і всієї Дніпропетровщини справу. Ведеться слідство, подробиці якого я розкрити зараз не можу".

За даними достовірного джерела видання, органи-імплантати, швидше за все, могли постачатися в Київ або Німеччину.

Правда, колеги підозрюваних з моргу лікарні Мечникова говорять, що взяти зайвий підпис у рідні загиблих дуже складно. За їхніми словами, родичам померлих видається тільки один документ – довідка про смерть. При цьому вони не заперечують, що схема отримання обманом підпису на потрібних документах могла бути якою завгодно.

Керівництво ж і співробітники судмедекспертизи Кривого Рогу називають порушену проти них кримінальну справу "дутою сенсацією". Вони розповіли, що на час розслідування припинили вилучати кісткові тканини в померлих.

"Родичі померлих добровільно підписали документи, після того як їх попросили дати згоду на вилучення тканин із трупів. За два роки матеріали були взяті у 30 трупів, щоб потім використовувати біоімплантати для лікування травмованих людей у Києві, Донецьку й Дніпропетровську", - розповів один із судмедекспертів криворізького бюро СМЕ на умовах анонімності.

"Кісткові тканини брали в померлих людей середнього віку, які за життя не хворіли на СНІД, туберкульоз, пневмонію і не ламали кінцівок. Натомість ми ставили спеціальні протези з дерева й пластику, щоб тіла можна було поховати", - додав він. Його слова газеті підтвердив керівник криворізького бюро СМЕ Олександр Комолов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News