Ющенко: енергетичний простір треба захистити від будь-якого впливу і тиску

П'ятниця, 14 листопада 2008, 12:10

Проект Єдиного Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енергетичного простору має бути захищений "від будь-яких спроб політичного чи іншого впливу та тиску".

На цьому наголосив президент Віктор Ющенко на пленарному засіданні четвертого енергетичного саміту, що відбувається в Баку, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент зазначив, що, безумовно, має бути рівноправний діалог "з кожною стороною, яка хоче бути учасником цього проекту". "Ми відкриті до діалогу", – додав він.

У своєму виступі Ющенко відзначив суттєві позитивні зрушення на шляху до реалізації проекту створення Єдиного енерготранзитного простору.

Президент особливо підкреслив, що йдеться про питання, яке стосується не інтересів якоїсь однієї країни або навіть регіону. "Це те, що потрібно для розвитку панєвропейського енергетичного простору", – сказав Ющенко.

Він звернув увагу на солідарну позицію, яку займають країни-учасниці цього проекту, та демонстрацію ними політичної волі до його реалізації.

Ющенко відзначив, що кількість учасників цього діалогу збільшується, свідченням чого є розширення кола учасників кожного наступного енергетичного саміту.

"Дійсно, ми сформували режим діалогів, і перш за все – у робочому плані, який веде нас досить швидко та ефективно до реалізації наших ідей", – сказав президент.

Ющенко наголосив на важливості ведення постійного тісного політичного діалогу та підтримки проекту створення Єдиного енерготранзитного простору на рівні керівників країн.

"Без діалогу президентів, керівників держав та урядів, суто на комерційному рівні реалізувати цей проект поки що неможливо. Тому наші саміти демонструють нашу глибоку політичну волю та відданість реалізації цього проекту", – сказав президент.

У цьому контексті серед позитивних зрушень він, зокрема, назвав створення СП "Сарматія" та міждержавної робочої групи з питань Каспійсько–Чорноморсько–Балтійського енерготранзитного простору (робочу групу було створено за результатами роботи Київського саміту).

Глава держави побажав групі успіху і додав, що у п'ятницю вона розпочала опрацювання пропозицій української сторони щодо формування та вдосконалення національних і міжнародних механізмів гарантування надійності, прозорості, безпеки транспортування енергоносіїв та безпеки навколишнього середовища.

Особливо Ющенко відзначив важливість підтримки проекту створення єдиного енерготранзитного простору з боку Європейського Союзу та США. "Для нас дуже важливо, щоб коло партнерів у реалізації цього проекту з кожним самітом тільки зростало", – заявив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...