Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спікер Лавринович - до виборів, а Литвин або Плющ – до роботи?

П'ятниця, 14 листопада 2008, 13:21

Наступного пленарного тижня парламент обере нового спікера, вважає політолог Вадим Карасьов.

"Наступного тижня ми можемо одержати нового або нового-старого спікера Верховної Ради", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю.

На думку політолога, у понеділок президент Віктор Ющенко може ініціювати проведення консультацій з політичними силами з приводу кандидатури на посаду голови Верховної Ради, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Експерт вважає, що "оптимальними кандидатурами" на цю посаду є колишні голови Верховної Ради, наприклад, лідер однойменного блоку Володимир Литвин, або член фракції "НУ-НС" Іван Плющ.

Водночас, за його словами, кандидатурою на цю посаду може бути і перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович. При цьому Карасьов зазначив, що Лавринович більшою мірою є "технічною кандидатурою".

За словами політолога, якщо на посаду спікера парламенту буде обрано Лавриновича, це буде означати, що найближчим часом можуть відбутися дострокові парламентські вибори.

"При обранні Олександра Лавриновича дострокові парламентські вибори, можливо, відбудуться наприкінці зими або навесні 2009 року", - сказав Карасьов.

Водночас політолог підкреслив, що якщо на посаду спікера будуть обрані або Плющ, або Литвин, це означатиме, що дострокових виборів у парламент не буде.

За словами експерта, такі "політичні важковаговики" не погодяться на те, щоб очолювати парламент під час якогось перехідного періоду.

Карасьов зазначив, що обрання Плюща може дозволити президенту підсилити свій вплив на парламент. Водночас, у Литвина, на його думку, більше шансів бути обраним на цю посаду.

Політолог підкреслив, що якщо парламентом будуть прийняті рішення, спрямовані на вихід із кризи в економіці, то, можливо, нинішній склад парламенту продовжить свою роботу і дострокових виборів може не бути.

Карасьов так охарактеризував нинішню ситуацію в Україні: або повинні бути проведені дострокові вибори, хоча вже зараз це малоймовірно, або повинен продовжити роботу нинішній склад парламенту, що повинен буде ухвалювати антикризові закони.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування