Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віддати Крим Росії може будь-який суддя окружного суду?

Субота, 15 листопада 2008, 09:58

Рішення Верховної Ради Криму про прийняття Конституції АРК може бути оскаржене в адміністративному суді, що створює реальну загрозу територіальній цілісності України.

Про це у коментарі "Дзеркалу тижня" заявив народний депутат, колишній прокурор Криму Віктор Шемчук.

Він нагадав, що Конституція України гарантує кожному право на оскарження в суді рішень, дій або бездіяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Конституція Криму і зміни до неї, згідно українському законодавству, приймаються Верховною радою автономії і затверджуються законом України.

"Таким чином, будь-яке рішення ВР автономії, зокрема й Конституція, що на момент її ухвалення ВР Криму є не законом, а підзаконним актом, може бути оскаржене в адміністративному суді", — пояснив Шемчук.

"Далі, звісно, йде довга низка судових рішень. Однак конституція Криму є вразливою на момент свого ухвалення, і постанова про її ухвалення може бути легко скасована рішенням окружного адміністративного суду", - зазначив екс-прокурор.

Приводом для звернення до суду, за його словами, може стати порушення будь-якого з відмітних повноважень і прав мешканців Криму, викладених у Конституції автономії.

"Наприклад, Конституція АРК гарантує, що офіційні документи, які встановлюють особу громадянина, виконуються трьома мовами — державною, російською і, за бажання, кримськотатарською. Будь-який кримський вірменин чи болгарин може сказати: чому тільки три мови? Я як громадянин України мушу мати рівні права, а вони порушені", — пояснив екс-прокурор.

При цьому він наголосив, що для дестабілізації ситуації в Криму і створення загрози територіальній цілісності України достатньо одного "судді, якому нічого втрачати і він є затятим прибічником Криму в Росії".

"Суддя приймає рішення про скасування Конституції Криму або незаконність приєднання до України. І не треба роздавати паспорти. О десятій ранку буде рішення суду, а о дванадцятій — Держдума Росії прийматиме Крим із хлібом та сіллю. І те, що ВР Криму ухвалить рішення відповідно до рішення суду — не з галузі фантастики. Якщо є хороший режисер — заколот реальний", — застеріг Шемчук.

Вихід з небезпечної ситуації, на його думку, полягає у ліквідації дисбалансу повноважень української і кримської влади.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
22:02
відео, оновленоНетверезий голова райдержадміністрації Броварів збив чотирьох людей
Усі новини...