Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну кличуть з радянського в європейський енергопростір

Субота, 15 листопада 2008, 10:54

Євросоюз прагне розширити Європейське енергетичне співтовариство за рахунок України, Молдови і Туреччини, щоб в цих країнах діяли енергетичні правила ЄС.

Про це йдеться в посланні директора політичного підрозділу Ради ЄС Гельги Шмід, адресованому учасникам Другого київського безпекового форуму "Чорноморсько-каспійський регіон і європейська енергетична безпека", повідомляє "Дзеркало тижня".

Як повідомила Шмід, на цьому тижні Єврокомісія оприлюднить "Стратегічний енергетичний огляд", у якому особливу увагу приділено безпеці поставок енергоресурсів. Зокрема, за її словами, мова піде про незалежну інтеграцію найбільш ізольованих європейських країн у європейські газові та енергетичні мережі.

"Ми бачимо розширення Європейського енергетичного співтовариства за рахунок включення до нього Молдови, Туреччини й України з тим, щоб енергетичні правила ЄС поширювалися на всіх наших сусідів. Це забезпечить прозорість і поліпшить регулювання ринків", — повідомила Шмід.

Разом з тим, посол США в Україні Уільям Тейлор під час форуму висловив думку, що енергетична політика України "застрягла у радянських часах".

Саме "радянськість" є, на думку посла США, причиною труднощів в українському енергосекторі. Серед таких труднощів Тейлор назвав проблеми з менеджментом, конфлікт інтересів, брак ресурсів, проблеми з ціноутворенням, багаторівневу систему цін на енергоносії в Україні, що себе не виправдовує.

На його думку, для нормальної імплементації в євроенергопростір Україні потрібен баланс інтересів, підвищення рівня цін на енергоносії та водночас дієва програма енергозбереження.

А насамперед, вважає посол США, потрібні політична воля й об'єднання зусиль президента, прем'єр-міністра і Верховної Ради для протистояння сучасним викликам. "Якщо Україна всього цього доможеться, це і стане її внеском в енергобезпеку регіону і Європи", — наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування