У "НУ-НС" констатували "повільне вмирання"

Понеділок, 17 листопада 2008, 10:01

Депутат фракції "НУ-НС" Тарас Стецьків ("Народна самооборона") заявляє, що у фракції блоку на даний момент майже порівну прихильників і супротивників позиції президента Віктора Ющенка.

Як сказав він в інтерв'ю газеті "Дело", "поділ по-президентськи відбувся після 2 вересня", після чого президент скликає фракцію частинами, "виходячи з особистих симпатій".

"Але в сумі це значно більше половини фракції "НУ-НС". А на останньому засіданні, за вашою інформацією, були присутні лише півфракції. У "Нашій Україні" є окремі депутати, які не підтримують позицію президента", - зазначив він, додавши: "Поіменно не можу сказати. Це кілька людей, завдяки яким нас приблизно стільки ж, скільки і прихильників Ющенка".

Стецьків сказав, що на засіданні фракції в минулий четвер, де за участю представників усіх партій-учасниць блоку розглядалося питання коаліції, тільки спочатку було 43 депутата, "потім їх стало 35".

"Кожна з партій потрохи недораховувалася своїх членів. Це означає, що ніхто вже не вірить у здатність фракції ухвалити хоч якесь рішення. При такій кількості депутатів голосування не мало ніякого сенсу, тому що не було кворуму. Я наполягав на його проведенні тільки з однієї причини – для того, щоб фракція почала голосувати хоч за щось", - розповів Стецьків.

Він повідомив, що проти створення коаліції в складі "НУ-НС", БЮТ і Блоку Литвина на тому засіданні висловилася "уся "Наша Україна", яка не голосувала взагалі" (підтримали цю ідею лише 15 депутатів із 35), а В'ячеслав Кириленко і Роман Зварич взагалі пропонували "не створювати ніяких коаліцій".

"Зараз фракція знаходиться в стані повільного вмирання. Частина "нашоукраїнців" поки ще не може повірити, що президент здатен і їх викинути", - сказав Стецьків.

На прохання оцінити дії Кириленка як лідера фракції "НУ-НС", Стецьків сказав: "Найбільша його проблема полягає в тому, що він не відстоює інтереси фракції перед президентом. Власне навпаки – останнім часом він став провідником лінії президента усередині фракції. Тому всередині "НУ-НС" і виник внутрішній конфлікт, у результаті якого ми розділилися на два табори".

За словами Стецьківа, "після подій, пов'язаних із відставкою Яценюка, багато депутатів "Нашої України" переосмислюють свою позицію, вони зрозуміли, що в будь-який момент президент може їх викинути за борт". "Тому зараз у фракції є шанс, якщо вона обрізає пуповину залежності від президента і стане думати про власну перспективу", - вважає він.

За словами Стецьківа, у випадку виборів "НУ-НС" як єдиного блоку не буде, це очевидно": "Якщо ситуація не зміниться, "Наша Україна" - на межі проходження 3%-го бар'єру […]"Народна Самооборона" теж має шанс набрати 3-4%. Як варіант розглядається можливість блокування з БЮТ чи іншою політичною силою".

Він зазначив, що переговори ведуться "різні". "Але це зараз поки не так актуально, тому що вибори можуть відбутися не раніше березня", - додав Стецьків.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...