Ім’я нового спікера визначить "колір" коаліції?

Вівторок, 18 листопада 2008, 07:54

У вівторок депутати Верховної Ради планують обрати нового голову парламенту замість Арсенія Яценюка.

На думку експерта центру Разумкова Юрія Якименка, найбільше шансів очолити парламент має Володимир Литвин, передає "Німецька хвиля".

Фракція блоку Литвина може проголосувати як в союзі з БЮТ, так і з Партією регіонів.

Тому, на думку експерта, саме Литвин найвірогідніше очолить український парламент на даному етапі.

Однак сам Литвин заявив, що погодиться стати головою Верховної Ради лише за умов її повноцінної роботи в подальшому.

На думку Якименка, якщо Литвин сяде в спікерське крісло – це позитивний знак того, що дострокових виборів в Україні не буде.

"Він є сильною політично фігурою. Він не погодиться бути тим спікером, який технічно виконає завдання з розпуску Верховної Ради і призначення дострокових виборів. Я думаю він буде грати лише в серйозну гру із надзвичайно серйозними перспективами для себе", - сказав експерт.

Якименко вважає, що голосування за кандидатуру голови Верховної Ради фактично буде створенням "протокоаліції".

Ім’я нового голови парламенту і визначить "колір" наступної коаліції, вважає експерт.

Радіо "Свобода" також зазначає, що політологи сходяться в думці, що найбільше шансів стати спікером має Литвин – однак визнають, що великі шанси має і "регіонал" Олександр Лавринович.

Політолог Кость Бондаренко вважає, що можливе обрання будь-якої кандидатури. Кожна політична сила має тут власні інтереси і ще не відомо, чим завершаться усі домовленості.

"Є великі суперечності. Комуністи не завжди можуть голосувати так, як це вигідно Партії регіонів, Партія регіонів – не завжди так, як вигідно Блоку Литвина. Сам Володимир Литвин стоїть зараз перед вибором, чи здатися на милість Партії регіонів, чи зіграти в коаліцію із Блоком Юлії Тимошенко", - сказав політолог.

"У першому випадку він (Литвин) отримує "спікерство" вже і негайно, а у другому випадку – він отримує перспективу серйозної посади після перемоги Тимошенко на наступних президентських виборах, як очевидно планує для себе Юлія Тимошенко", - додав Бондаренко.

Водночас, він наголошує, що великий вплив на процес обрання спікера має секретаріат президента, і чи не основним фактором тут буде обіцянка сприяти відставці Тимошенко. "Це буде умова для будь-якого із спікерів, що він там ледве що не кров'ю має розписатися, що він буде працювати в напрямку усунення Тимошенко з посади", - сказав Бонадренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування