Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку не вдалося проштовхнути Плюща, але є "тимчасовий" сценарій?

Вівторок, 18 листопада 2008, 08:46

Президенту Віктору Ющенку в понеділок не вдалося погодити з депутатами кандидатуру Івана Плюща на місце спікера парламенту.

Як пише газета "Дело", проти виступають Блок Литвина і КПУ.

Лідери всіх фракцій на погоджувальній раді в понеділок одноголосно вирішили, що вибори спікера є питанням №1 у порядку денному парламенту на вівторок, пише газета.

На даний час на посаду голови парламенту називаються три претенденти – "регіонал" Олександр Лавринович, екс-спікер Володимир Литвин і екс-секретар РНБО "нашоукраїнець" Іван Плющ.

Секретаріат президента лобіює на цю посаду Плюща, зазначає видання.

"Ми не можемо голосувати за Лавриновича, тому що нам одразу скажуть, що ми працюємо в коаліції з Партією регіонів. Тому Плющ для нас – ідеальний варіант", - пояснив виданню один із членів "Єдиного Центру", який входить у блок "НУ-НС".

Але голосування по цій кандидатурі неможливе без підтримки депутатів Блоку Литвина. У цьому зв'язку, як пише газета, у секретаріаті президента вже розроблено сценарій, який полягає у тому, щоб переконати Литвина, що робота Плюща на посаді спікера є тимчасовою – до позачергових виборів.

"Навіщо Литвину очолювати Верховну Раду на три місяці? Нам спікерство потрібне на чотири роки", - сказав член Блоку Литвина Сергій Гриневецький.

Єдиною можливістю для Литвина стати спікером у ВР цього скликання є голосування по багатьох одіозних законопроектах. Серед них – фінансування дострокових виборів, закон про судоустрій, призначення голів ФДМ та АМКУ.

"Усі нам висувають якісь вимоги, тому ми ще не знаємо, чи будемо брати участь у цьому. Але без нашої участі спікера ж усе одно не оберуть", - заявив Гриневецький. У будь-якому випадку, за його словами, без активної участі президента рішення не буде.

Разом із тим засідання фракції "НУ-НС" під керівництвом президента, заплановане на понеділок, не відбулося. "Ми посиділи, поговорили, але нічого не вирішили", - сказав один із учасників зустрічі.

За словами "нашоукраїнця" Олександра Бондаря, частина фракції "НУ-НС" вирішила взагалі не голосувати за ту чи іншу кандидатуру спікера, якщо не буде офіційно створена коаліція у форматі: БЮТ, "НУ-НС" і Блок Литвина.

"За Івана Плюща точно не будуть голосувати дві фракції – КПУ і Блок Литвина, а "Єдиний Центр", навіть якщо і домовиться з Партією регіонів, то вони наберуть не більше 180 голосів", - зазначив Бондар.

А "бютівці" зайняли вичікувальну позицію й усе ще сподіваються на коаліцію з "НУ- НС" і Блоком Литвина. "Я не виключаю цей варіант коаліції. У такому випадку ми готові підтримати Литвина на посаду спікера", - зазначив Святослав Олійник.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування