Поки в країні криза Рада вирішила збудувати собі новий будинок

Вівторок, 18 листопада 2008, 09:55

Верховна Рада провела тендер на будівництво десятиповерхового будинку, в якому розмістяться парламентські комітети.

Серед трьох претендентів перемогу одержала компанія "Архітектурно-конструкторське бюро "Лідер", пише газета "Дело".

"Компанію вибирали за одним критерієм – ціна", - стверджує головний фахівець відділу будівництва управління справами апарату Верховної Ради Юрій Комендант. За проектно-кошторисні роботи "Лідер" запросив найменшу суму - 3,8 мільйони гривень.

Новий корпус збудують за адресою Садова, 3, у дворі іншого будинку, що належить Верховній Раді. Зараз на цьому місці височіє двоповерховий будинок, у якому розташована парламентська їдальня. "Думаю, що ми сміливо можемо його знести і побудувати новий великий будинок", - пояснює Комендант.

У новий корпус переїдуть комітети з Лесі Українки, 1 (з питань охорони здоров'я і з питань свободи слова та інформації), і з Великої Житомирської, 11 (з питань економічної політики). Зараз ці приміщення апарат парламенту знімає.

Чиновники вирішили, що будівництво власної будівлі вигідніше. "Справа в тому, що орендарі нам постійно нагадують про себе", - ремствує завідувач відділом будівництва і ремонту апарату Верховної Ради Степан Затоковий.

Планується, що будівництво будинку комітетів почнеться наприкінці 2009 року.

У Верховній Раді розраховують, що на будівництво комітетів вистачить 12,7 мільйона гривень. Це випливає зі слів Затокового про те, що вартість проектно-кошторисних робіт складе приблизно 30% від загальної суми будівництва.

Однак експерти з нерухомості вважають, що 12,7 мільйона для будівництва десятиповерхового будинку недостатньо.

За оцінкою директора з маркетингу консалтингової компанії SV development Володимира Степенка, знадобиться мінімум 20 мільйонів. "І це тільки початок, оскільки ціни на будівельні матеріали зараз високі і змінюються щодня", - пояснює фахівець.

В "Архітектурно-конструкторському бюро "Лідер" вагалися з відповіддю на питання, якою буде повна вартість будівництва.

"Заявлені 3,8 мільйони - це тільки початок. Сума враховує тільки дозвіл на будівництво і його схему. З огляду на розцінки на ринку, вартість самого будівництва комітетів буде значно більшою", - повідомили в компанії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...