Криза піднімає рейтинг КПУ

Вівторок, 18 листопада 2008, 15:21

З початку року динаміка рейтингів політичних партій і блоків України фактично не змінилася.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного Інститутом соціології Національної Академії наук України, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з даними дослідженнями статистично значимих змін у рейтингах лідерів серед партій і блоків не відбулося. Лідерами залишаються Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко.

Так, якби парламентські вибори проходили в найближчий тиждень, Партія регіонів одержала би підтримку 29,3% опитаних, у той час як БЮТ - лише 23%.

"В умовах економічної кризи продовжує зростати, хоча і незначно рейтинг КПУ", - сказав доктор соціологічних наук, завідувач відділом соціологічних і політичних процесів інституту соціології НАН України Олександр Вишняк.

Згідно з даними дослідження, КПУ змогла б одержати підтримку 6,8% опитаних. У той же час рейтинг Блоку Литвина, згідно з даними дослідження, фактично не змінився у порівнянні з даними за січень місяць поточного року і склав би 5%. (у січні рейтинг цієї політичної сили складав 4,9%).

У той же час, блок "Наша Україна" очолюваний президентом України Віктором Ющенком підтримали б на парламентських виборах 6,2 % респондентів.

Блок чинного мера Києва Леоніда Черновецького, згідно з даними дослідження, підтримує лише 0,5% опитаних і, на думку експертів, "шанси на потрапляння в парламент у найближчі місяці в цієї політичної сили фактично відсутні".

У той же час, на думку Вишняка, певні шанси для проходження 3%-ого бар'єра у Верховну Раду існують в екс-голови парламенту Арсенія Яценюка у випадку створення ним політичного блоку.

"Якщо такий блок буде створено, то, відповідно до нашого дослідження, його б підтримало 2,3% опитаних", - сказав експерт.

За його словами, суттєвим є той факт, що 13,8% опитаних дотепер не визначилися зі своїми вибором, а 7,6% респондентів, у випадку проведення парламентських виборів у найближчі дні, проголосували б проти усіх.

Дослідження було проведено з 16 по 26 жовтня поточного року на замовлення "Українського форуму" а у всіх областях України, Криму, Києві і Севастополі (усього в 95 містах і селах).

Усього було опитано 1796 респондентів за квотною національною вибіркою. Статистична похибка вибірки складає 2,4%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування