Україна хоче розробляти зброю з НАТО, але Росія заважає

Середа, 19 листопада 2008, 07:41

Міноборони прагне розширювати співпрацю з країнами НАТО у розробці і виробництві озброєнь та військової техніки, при цьому Україна стикається зі спротивом Росії.

Як цьому зарадити, розмірковували учасники міжнародної конференції "Перспективи українського ОПК в контексті поглиблення відносин Україна-НАТО", передає "Німецька хвиля".

Технічний стан озброєнь і військової техніки Збройних сил України близький до критичного. У сухопутних військах 93% оснащення вичерпало свій строк експлуатації, з 10-ти надводних кораблів об’єднаннях сил швидкого реагування ВМС повністю технічно справних суден немає, передає радіо.

У міністерстві оборони наголошують, що запланованих на наступний рік на переозброєння 600 мільйонів доларів не вистачить. Зараз український ОПК може в замкнутому циклі виробляти лише 8 % необхідної зброї та техніки.

Партнерів для двосторонніх проектів знайти важко, нарікає директор департаменту розробок і закупівлі озброєння Міноборони Володимир Грек.

"Де ж це партнерство? В якому напрямку воно має йти? Ми прагнемо до ЄС і НАТО і маємо з цього приводу деякі застереження від Росії. А з іншого боку в НАТО нам кажуть – почекайте", - зазначив він.

Експерти наголошують, що через власні економічні вигоди та через прагнення України вступити в альянс Росія блокує українські проекти з країнами НАТО.

Аби позбавити український ОПК російського впливу експерти пропонують якнайшвидшу гармонізацію законодавства з вимогами ЄС та НАТО і вітчизняне лобі на цих ринках.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування