"Газпром" пропонує погасити борг транзитом?

Середа, 19 листопада 2008, 08:22

Російський "Газпром" запропонував "Нафтогазу" сплатити борг за поставлений газ за рахунок оплати транзиту газу територією України протягом наступних 14 місяців.

Як повідомило високопоставлене джерело в "Газпромі" газеті "Комерсант-Україна", про це йшлося на переговорах голови "Нафтогазу" Олега Дубини і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, що пройшли у вівторок в Москві.

За словами цього джерела, борг "Нафтогазу" на сьогодні сягає $2,4 млрд. Його запропоновано погасити за рахунок оплати транзиту.

Крім того, компанія зобов'язується заморозити транзитну ставку на рівні $1,7 за тис. куб. м на 100 км мінімум до 2011 року.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олег Зарубінський упевнений, що запропонована "Газпромом" схема невигідна "Нафтогазу" – компанія втратить основне джерело валютного виторгу в 2009-2010 роках.

"НАК зажене себе в пастку – зобов'язання по закупівлі газу потрібно виконувати, зібрати гроші на внутрішньому ринку дуже складно. Єдине стабільне джерело доходу, що приносить 90% валютного виторгу, – плата за транзит газу", - каже він.

На думку Зарубінського, відсутність валютних надходжень у 2009 році призведе до того, що дефіцит власних оборотних коштів НАК досягне 20 млрд грн (з урахуванням 8 млрд грн планового дефіциту оборотних коштів).

А член постійної комісії ВР із розслідування ситуації на ринку природного газу Василь Кисельов каже, що заморожування транзитної ставки суперечить також політиці Кабміну, який прагне збільшити її.

Переговори "Газпрому" і "Нафтогазу" повинні продовжиться в середу.

Як відомо, у понеділок офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив про те, що перехід на прямі постачання палива в 2009 році можливий тільки після погашення "Нафтогазом" боргу за поставлений природний газ.

На початку року "Нафтогаз" заявляв, що вважає справедливою ставкою транзиту газу – $9,32 за тис. куб. м на 100 км, але відмовився від підвищення тарифу після того, як "Газпром" оголосив про намір дзеркально підвищити вартість транзиту середньо азійського газу, який постачається в Україну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News