Росіяни продовжать президентові термін заради повернення Путіна?

Середа, 19 листопада 2008, 16:23

Перше опитування росіян після оголошення про збільшення терміну повноважень президента і парламенту показало, що вони не проти, щоб глава держави правив довше, але не хочуть збільшувати термін повноважень Держдуми.

Такі результати дослідження, проведеного "Левада-центр" 14–17 листопада серед 1587 осіб, пише Газета.Ру.

За збільшення терміну президента 60%, проти – 26%, 14% – вагалися відповісти.

З парламентом ситуація інша. Прихильників збільшення терміну набралося 40%, супротивників – 42%.

Соціологи упевнені, що росіяни сприймають збільшення терміну як можливість для Путіна. Звідси і ріст прихильників.

"Формальна передача влади від Путіна Дмитрові Медведєву нічого не змінила", – вважає керівник відділу соціокультурних досліджень "Левада-центр" Олексій Левінсон.

Росіяни як і раніше вважають, що країною керує саме Путін, який змінив президентське крісло на прем'єрське, свідчать результати дослідження.

"Більш половини опитаних упевнено говорять, що влада належить прем'єрові або Путіну і Медведєву разом", - відзначив соціолог.

"За нашими спостереженнями, переносу символічного капіталу від Путіна до Медведєва практично не відбулося. На посаді прем'єра Путін продовжує зберігати свій "президентський" рейтинг, хоча до 2008 року всі експерти говорили, що посада глави уряду – технічна, ледь чи не двірницька, і нікому не удасться залишатися в ній популярним надовго", - відзначає Левінсон.

60% у підтримку зміни Конституції і продовження термінів роботи глави держави, на його думку, говорять про те, що громадяни країни "готові виявляти терпимість" і "робити виняток" для другого президента РФ, пише видання.

Експерти і журналісти стали обговорювати можливість повернення Путіна на посаду президента через дострокові вибори відразу після послання Медведєва парламентові, де вперше матеріалізувалася ідея збільшеного терміну. Відповідна поправка, вважає більшість джерел, набере сили вже на початку грудня, пише Газета.Ру.

"Медведєв сам майже дав зрозуміти, що продовження повноважень не для нього, у всякому разі, не для нього на першому президентському терміну. Припущу, що якби президент однозначно сказав, що піде на другий, бажано шестирічний термін, такої підтримки росіян ця ідея не одержала б", – зауважує Левінсон.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування