Затяжна спікеріада підштовхне всіх до виборів?

Четвер, 20 листопада 2008, 16:17

Неможливість обрати спікера Верхової Ради може знову актуалізувати питання дострокових парламентських виборів, вважає політолог Андрій Єрмолаєв.

На його думку, у грудні у парламенті можуть знову постати "патові ситуації" з неможливістю обрання спікера, і тожі "об`єктивно постане питання про дострокові вибори".

"Спікеріада стане шляхом легітимізації дострокових парламентських виборів. Логічно передбачити, що швидше за все, якщо така ситуація виникне у грудні, вибори можуть бути призначені десь на кінець лютого, чи початок березня", - сказав Єрмолаєв в експертному опитуванні Центру досліджень політичних цінностей.

На думку політолога, кандидатури, які пропонувались на посаду спікера, "є досить зваженими".

"І Мартинюк, і Литвин, і Лавринович, і Плющ могли б бути достойними спікерами, не залежно від партійної приналежності. У кожного були різні шанси, але спікеріада поки що не перетворилась на вождистські бої", - сказав він.

На думку Єрмолаєва вийти з "патової ситуації" можна було рішенням про висування всіх можливих кандидатур, обговорення, рейтингових голосувань і голосування за лідера рейтингового голосування.

"Чому політики не осмілились на такий варіант? Думаю, відповідь на поверхні. Політичні сили не бажають надавати додаткові іміджеві, ідеологічні переваги своїм опонентам. Адже це трибуна, виступи, політичний піар. Тому машина і забуксувала", - сказав він.

У свою чергу політолог Володимир Фесенко вважає причиною нинішньої ситуації бажання найбільших фракцій Верховної Ради обрати коаліційного спікера.

"Вони хочуть такого спікера, який би виконував їх вимоги. В одному випадку йдеться про те, щоб це був спікер, який би представляв нову демократичну коаліцію (БЮТ-НУНС-БЛ) і був би залежним від цієї коаліції", - зазначив експерт.

"В іншому випадку йдеться про спікера, який би представляв інтереси Партії регіонів і зокрема мав би підготувати необхідні передумови для проведення дострокових парламентських виборів наступного року. Саме це і обумовлює проблеми", - додав він.

Компромісним спікером, на думку політолога, може бути Володимир Литвин, "але саме це також є перешкодою - найбільші фракції не дуже хочуть підтримувати такого спікера".

"Виникає патова ситуація - і коаліцію не хочуть створити, і немає бажання голосувати за нейтрального спікера. Які подальші варіанти розвитку подій? Або якесь рішення буде прийнято, що мало ймовірно, або якась із великих фракцій відмовиться від своїх претензій і в межах вільного голосування, з заниженими вимогами, голову ВР буде обрано”, - зазначив Фесенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування