Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У НБУ радять не поспішати міняти гривні на долари

П'ятниця, 21 листопада 2008, 08:03

Заступник голови Національного банку Олександр Савченко закликає населення не купувати долари за завищеним курсом.

Про це він сказав в ефірі "5 каналу", повідомляє "Обком" із посиланням на "Українські новини".

"Хотів би звернутися до громадян, щоб не поспішали міняти гривні на долари, тому що девальвація може змінитися ревальвацією", - сказав він.

На думку банкіра, зміна тенденції може відбутися в середині 2009 року.

"Тенденція може помінятися в середині наступного року. Долари зараз ідуть у США, потім почнуть виходити назад, і їх буде дуже багато", - зазначив Савченко.

Він не назвав якихось курсових орієнтирів на кінець 2008 чи на 2009 рік, однак підкреслив, що ситуація у валютно-курсовій сфері може налагодитися у випадку нормалізації сальдо зовнішньої торгівлі.

"Якщо уряд зможе виправити ситуацію з торгівельним балансом з мінуса на плюс, якщо ми забезпечимо прихід іноземних інвестицій, то ситуація з курсом буде під контролем", - вважає заступник голови НБУ.

Савченко назвав основними факторами, що впливають на курс гривні до долара, ситуацію із торгівельним балансом, фінансовим рахунком, психологічні очікування населення з девальвації чи ревальвації, а також спостерігається останнім часом дефіцит доларів у світі.

Як відомо, курс гривні на міжбанківському валютному ринку 20 листопада знизився на 32 коп. до 6,3 UAH/USD.

НБУ понизив офіційний курс гривні, що відповідає середньозваженому курсу угод на міжбанківських торгах, установлюваний ним на 21-23 листопада, на 0,52 копійки до 5,9988 UAH/USD.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування