Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сомалійські пірати творять "дива" захоплення

П'ятниця, 21 листопада 2008, 10:27

Сомалійські пірати звільнили захоплений наприкінці вересня приналежний грецькій компанії танкер "Genius", який ішов під прапором Ліберії.

Як повідомляє "Інтерфакс" із посиланням видання "Морський бюлетень - Совфрахт", звільнення судна відбулося після сплати викупу.

"Танкер був захоплений 27 вересня, він слідував із Європи на Близький Схід, екіпаж 19 осіб, усі - громадяни Румунії", - говориться в повідомленні.

У той же час, AFP з посиланням на якусь військову доповідь повідомляє, що сомалійським піратам знадобилося усього 16 хвилин для того, щоб захопити саудівський супертанкер "Сиріус Стар", який перевозив нафту на 100 млн. дол., пише Лента.ru.

У доповіді говориться, що пірати на 2 невеликих катерах узяли на абордаж танкер, порівнюваний розмірами з двома футбольними полями. Єдині пристосування, які мали пірати для того, щоб потрапити на судно, були звичайні канати й гаки.

Пірати діяли двома групами: спочатку перша група вповільнила рух танкера, а потім їхні спільники з другої групи залізли на борт і взяли в заручники команду судна.

Як відомо, "Сиріус Стар" був захоплений 15 листопада біля берегів Кенії. На борту – 25 моряків. У четвер пірати зажадали за судно викуп у розмірі 25 млн. дол.

Між тим, головний редактор електронного видання "Морський бюлетень" Михайло Войтенко упевнений, що кількість піратів біля берегів Сомалі зростатиме, якщо найближчим часом проти них не будуть прийняті найжорсткіші заходи.

"На початку року, за різними оцінками, піратів було від 200 до 400, тепер уже тисячі. Їхня кількість збільшується в зв'язку з успіхами і безкарністю. Якщо напади і далі будуть успішні, то кількість піратів буде продовжувати рости", - сказав Войтенко "Інтерфаксу".

За його словами, "одного ватажка в піратів немає, вони об'єднані у велику кількість банд", "більш-менш чітко виділяють 4 угруповання, але це скоріше географічно, ніж зв'язками між собою, при цьому вони конфліктують і між собою, і всередині".

Войтенко зазначив, що піратські бази – єдині процвітаючі міста в Сомалі.

Експерт сказав, що техніка захоплення судна піратами не змінилася за кілька сторіч: бандити йдуть на абордаж. "Техніка й інструменти залишилися ті ж, що і кілька сторіч тому, тільки тепер замість мушкетів – автомати", - зазначив Войтенко, додавши, що "пірати стріляють неприцільно, вони просто відкривають вогонь убік судна, щоб не дати екіпажу збити їх, наприклад, водою з пожежних шлангів".

За словами Войтенка, вистежувати суди піратам "немає необхідності" – "рух в Аденській затоці досить жвавий... і ціль вибирається чисто візуально".

Щодо захоплення "Фаїни", супертанкера "Сиріус Стар", нападу на російський контейнеровоз "Капітан Маслов", то, за його словами, "пірати працювали по наведенню". Захоплюють пірати судна "винятково заради викупу", зазначає Войтенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування