Піратам готуються дати жорсткішу "відсіч". Кораблями ЧФ?

П'ятниця, 21 листопада 2008, 12:19

Росія може направити до берегів Сомалі загін бойових кораблів для боротьби з піратством.

Про це заявив у п'ятницю "Інтерфаксу-АВН" помічник головкому ВМФ РФ Ігор Дигало.

"Залежно від ситуації забезпечувати безпеку судноплавства поблизу берегів Сомалі буде або окремий корабель, або загін кораблів ВМФ Росії", - сказав він.

За словами Дигала, "військово-морський флот Росії забезпечуватиме свою присутність у районі Африканського Рогу на регулярній основі".

Дигало повідомив у цьому зв'язку, що сторожовик "Неустрашимый" після виконання визначених йому завдань буде змінений іншим бойовим кораблем одного з флотів.

Як повідомив у Калінінграді начальник Генштабу РФ генерал армії Микола Макаров, для боротьби з піратством у район Африканського Рогу можуть бути спрямовані бойові кораблі Чорноморського і Балтійського флотів.

"Зараз розробляється більш детальний план антипіратської операції в Аденській затоці", - сказав Макаров, зазначивши, що в цій операції братимуть участь бойові кораблі Чорноморського і Балтійського флотів.

Зараз же сторожовик Балтійського флоту РФ "Неустрашимый" у районі Африканського Рогу супроводжує караван із 9 суден, із яких 1 – російське, повідомив Дигало.

За його словами, у цей караван, крім російського судна "Челябінськ", входять "Феско ОФ" (під прапором Маршаллов островів), "Столт Конфіденс" (під прапором Кайманових островів), "Столт Вікінг", "Столт Армії", "Конолус", "Сі Імперіор", "Алекса Мей", "Оушен Трайдер" (усі - під прапором Ліберії).

Між тим, директор Африканського відділу в департаменті операцій із підтримки миру Райзуддін Зененга закликав країни-члени ООН надати війська і ресурси для багатонаціональних сил у Сомалі.

Він зазначив, що міжнародні багатонаціональні сили могли б допомогти домогтися стабілізації ситуації і, таким чином, підготувати ґрунт для розгортання в цій країні, де вже 17 років немає центрального уряду, миротворчої операції ООН.

А генсекретар Міжнародної морської організації Єфтіміос Метрополіс повідомив, що тільки цього року біля берегів Сомалі були зареєстровані 120 актів піратства, морські розбійники захопили 35 торгівельних суден і 600 членів екіпажу, зараз у руках сомалійських піратів знаходяться 14 кораблів і 280 моряків.

Рада безпеки ООН у четвер схвалила резолюцію, яка передбачає жорсткіші санкції проти піратів, що діють біля узбережжя Сомалі. Документ, зокрема, передбачає заморожування рахунків порушників, заборону на виїзд за кордон, а також підтверджує ембарго на поставки зброї до Сомалі, повідомляє "Німецька хвиля".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування