У "Нафтогазі" розповіли, звідки взялося 2,4 мільярди боргу

Субота, 22 листопада 2008, 08:35

Борг за газ, поставлений в Україну "РосУкрЕнерго", оцінюється у 2,25 мільярда доларів.

Про це повідомляє в суботу "Дзеркало тижня" з посиланням на джерела в НАК "Нафтогаз України".

Саме цей борг НАК швейцарській компанії, на думку експертів, міг стати підставою для некоректної заяви президента РФ Дмитра Медведєва про український газовий борг Росії у розмірі 2,4 мільярда доларів.

За даними джерел видання, "Нафтогаз України", заплативши 285 мільйонів за спожитий у вересні газ, залишилася винна "РосУкрЕнерго" за цей місяць близько 400 мільйонів доларів.

За жовтень компанія ще не починала розраховуватися, тому до вересневого боргу додалося 798,6 мільйонів доларів жовтневого боргу. За листопад "РосУкрЕнерго" вже виставило рахунок у розмірі 835 мільйонів доларів, і при цьому за невчасні розрахунки, що мали місце на початку поточного року, були нараховані штрафні санкції у розмірі 250 мільйонів доларів. Таким чином, загальна сума заборгованості складає 2,25 мільярда доларів.

При цьому на сьогоднішній день в українські підземні сховища газу закачано близько 30 млрд. кубометрів газу. З них, за даними джерел газети, НАК "Нафтогаз України" належать 17,2 млрд., "Росукренерго" — 11 млрд., а решта є власністю приватних українських газовидобувачів.

У разі можливих перебоїв з постачаннями російського газу, ці запаси, на думку фахівців, є достатніми для забезпечення України газом впродовж найближчої зими з урахуванням спаду промислового виробництва в умовах світової економічної кризи.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...