Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія домовлятиметься з Україною тільки після погашення боргу

Субота, 22 листопада 2008, 11:26

Україна не дотримується умов, за яких було б можливим підписання з нею довгострокових контрактів на постачання і транзит російського газу, заявляють у "Газпромі".

Про це заявив прес-секретар голови правління "Газпрому" Сергій Купріянов в інтерв'ю телеканалу "Вести-24" в суботу, передає Інтерфакс.

"Останні півтора місяці ми дуже інтенсивно працювали з нашими колегами з "Нафтогаз України" з реалізації на практиці положень меморандуму, який був підписаний 2 жовтня двома прем'єрами", - відзначив він.

"У ньому (меморандумі) було чітко обумовлено, що основною умовою для підписання довгострокових прямих контрактів на постачання і транзит газу через територію України і поступового переходу на ринкове ціноутворення для України було повне і беззастережне погашення всієї наявної заборгованості українською стороною. Проте поки цього так і не відбулося", - підкреслив Купріянов.

Він вважає, що між російською і українською сторонами немає суперечностей в тому, що стосується визначення розміру українського боргу.

"Річ у тому, що українська сторона говорить зараз тільки про вересень і жовтень (про борги за вересень і жовтень). Ми рахуємо вже і поточне постачання, оскільки листопад добігає кінця, а це істотна сума. Плюс набігли пені і штрафи", - сказав Купріянов.

Він також відзначив, що неправомірно пояснювати український борг нинішніми кризовими явищами в економіці.

"Що стосується кризи: якщо знижується об'єм споживання на Україні, то відповідно знижуватимуться і об'єми наших постачань, але поки цього не відбувається. Газ як згорав у топках на підприємствах України, так і продовжує згорати. Значить, криза тут ні до чого", - відзначив представник "Газпрому".

За словами Купріянова, "Газпром" з свого боку зробив все, що міг для погашення боргу "Нафтогазом".

"Зокрема, ми сприяли переговорам "Нафтогаз України" з Дойчебанком для залучення фінансування під забезпечення поточної діяльності компанії, погашення боргів. Ми в даний час розробили схему, що дозволяє "Нафтогазу" розплатитися, що передбачає передоплату за транзит російського газу по українській території, проте поки якихось зрушень в цьому питанні немає. З цим і пов'язана та жорсткість, з якою були позначені наші наміри", - відзначив Купріянов.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування